Opnieuw onderwerp hondenbelasting op agenda van gemeenteraad woensdag

Foto: Publiek Domein

Over de hondenbelasting, een terugkerend onderwerp in de Groningse gemeentepolitiek praat de raad deze woensdag opnieuw. Want gebeurt er met de hondenbelasting? Handhaven, afschaffen of verminderen?

Er zijn gemeenten die geen hondenbelasting meer kennen. In Groningen levert de hondenbelasting de gemeente jaarlijks ruim een miljoen euro op. Dat bedrag gaat naar de ‘algemene middelen’. De vraag is hoe dat gat van een miljoen euro op te lossen bij afschaffing van de hondenbelasting.

Deze woensdag bespreekt de raad de drie verschillende scenario’s van 20.00 tot 21.30 uur in een zogeheten meningsvormende sessie de verschillende scenario’s.

 • Scenario 1 is Handhaven. Dat betekent dat de gemeente jaarlijks 1,233 miljoen euro via de hondenbelasting blijft ontvangen. Daarvan blijft er netto iets meer dan een miljoen over. Want de hondenbelasting kost ook geld: zo’n 100.000 euro aan bijvoorbeeld de huis-aan-huiscontroles. Verder gaat er nog geld af voor kwijtschelding.
 • Scenario 2 is Afschaffen. Volledig afschaffen kan, maar dan raakt de gemeente meer dan een miljoen euro aan inkomsten kwijt. Dat kun je oplossen door de inkomsten van de gemeente op een andere manier te verhogen, bijvoorbeeld door de OZB te verhogen. Of door ergens de uitgaven te verminderen, dus bezuinigen.
 • Scenario 3 is Verminderen. Minder hondenbelasting kan ook. Dat je het alleen gebruikt voor het hondenbeleid, dus het aanleggen en onderhouden van losloopgebieden, maatregelen tegen hondenoverlast en het opruimen van hondenpoep. Dat kost ongeveer 140.000 euro per jaar. Maar dan moet je als gemeente nog steeds ongeveer negen ton ergens vandaan halen.

Het college van B&W gaat tot nu toe uit van handhaven. De keuze is aan de raad tijdens het Voorjaarsdebat. Als een motie voor afschaffing of vermindering wordt ingediend, dan wil het college dat de raad er ook bij zegt waar het ontbrekende geld vandaan moet komen.

Behalve de hondenbelasting staan ook de volgende onderwerpen op de agenda:

 • ‘Snorfietsen weren van het fietspad en uit binnenstad’ (18.00-19.00 uur);
 • OV-bureau ontwerpbegroting en ontwerp-hoofdlijnen dienstregeling bus 2022 (20.00-21.10 uur);
 • Organisatie gebiedsontwikkeling De Suikerzijde en Stadshavens’ (21.20-22.30 uur).

Politiek Vragenuur

Om 15.30 is het Politiek Vragenuur. Daarin zijn vragen over:

 • Corruptieonderzoek binnen de politie Noord-Nederland,
 • Onderzoek naar verkrachtingen in de studententijd,
 • De Stadjerspas,
 • Nulmeting bij roeivereniging Gyas in kader Aanpak Ring Zuid,
 • Zwembaden die gesloten zijn.

De raadssessies en het Politiek Vragenuur zijn live te volgen via de livestream op de website gemeenteraad.groningen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden