Zeventien Koninklijke onderscheidingen in Groningen

Foto: Gemeente Groningen

Zeventien inwoners van de gemeente Groningen zijn gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding. Voor het tweede jaar op rij werden de gedecoreerden gebeld door burgemeester Koen Schuiling.

Hoogste onderscheidingen

De hoogste onderscheidingen zijn voor twee hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Amina Helmi (50) en Bert Poolman (61), beide woonachtig in Haren, werden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Helmi is hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie en krijgt haar onderscheiding omdat ze wereldwijd bekend is komen te staan als grondlegger en pionier van de Galactic Archaelogy, de studie van de oorsprong en evolutie van onze eigen Melkweg en de andere melkwegstelsels in het heelal. Ze is volgens de gemeente ‘één van de meest succesvolle jonge astronomen van de wereld’.

Poolman, hoogleraar Biochemie en programmadirecteur van het Groningen Centre for Synthetic Biology bij de Faculty of Science and Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen, werd gedecoreerd omdat hij internationaal bekend staat als creatieve pionier baanbrekende onderzoeker in de wereldtop van de synthetische biologie. Volgens de gemeente is Poolman ‘één van de meest prominente wetenschappers, die zich manifesteert als een uitmuntende en gepassioneerde onderzoeker op het gebied van zogenaamde membraaneiwitten’.

Zeventien decorandi

Behalve de twee wetenschappers ontvingen zeven Groningers de onderscheiding die hoort bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vier personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vier personen zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van de 17 decorandi zijn 5 vrouw en 12 man. De jongste decorandus is 48 jaar oud, de oudste is 73. Negen decorandi wonen in Groningen, 5 in Haren, 2 in Woltersum en 1 in Lellens.

Burgemeester Schuiling reikt de versierselen uit aan de gedecoreerden op vrijdag 30 april.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden