Plannen Meerstad en onderzoek Rekenkamer naar beschermingsbewind op agenda Groningse gemeenteraad

Foto: De Redactie

Onderwerpen op de agenda van de Groningse gemeenteraad zijn onder meer de plannen voor Meerstad en het onderzoek van de Rekenkamer naar het beschermingsbewind in de gemeente.

De toekomst van Meerstad komt vandaag tijdens de Politieke Woensdag twee maal aan de orde. De tweede sessie is een inspraakbijeenkomst – digitaal – waar inwonersorganisaties en belanghebbenden de raadsleden vertellen hoe zij tegen de gebiedsvisie Meerstad-Noord aankijken.

Beide sessies hebben een informatief karakter en zijn live te volgen via de livestream op de website van de gemeenteraad gemeenteraad.groningen.nl. De eerste sessie over Meerstad is van 20.00 tot 21.00 uur, waarin de raadsleden informatie krijgen over de plannen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de participatie en de Hyperloop die onderdeel van de plannen is. Daarna is er van 21.00 tot 22.30 uur een sessie voor insprekers zoals bewonersorganisaties.

Participatieproces

In de plannen voor Meerstad is onder meer sprake van een tijdelijk groot zonnepark, het tijdelijke Testcentrum Hyperloop – dat is een transportsysteem met buizen – en een Hoogspanning/Middenspanningstation. Rond de plannen is een participatieproces gevoerd dat tot een concept-gebiedsvisie heeft geleid. Daar zijn 32 zienswijzen over ingediend die volgens B&W voor zover mogelijk zijn verwerkt in het plan dat de gemeenteraad is aangeboden. Het zonnepark blijft maximaal 25 jaar, het testcentrum Hyperloop 10 jaar.

De raad neemt in de raadsvergadering van 28 april een besluit over de gebiedsvisie. Als de raad akkoord gaat zal de verdere procedure worden doorlopen waar belanghebbenden op kunnen reageren.

Beschermingsbewind

Ook het rapport van de Groningse Rekenkamer over het nieuwe beschermingsbewind in Groningen staat op de agenda. De onafhankelijke Rekenkamer heeft met name het beschermingsbewind onderzocht voor inwoners met problematische schulden van wie het beheer over hun financiën in handen is van een bewindvoerder. Dat is sinds 2018 de gemeente.

De Rekenkamer concludeert onder meer dat de bezuinigingen die verandering van de bewindvoering zou moeten opleveren niet worden gehaald. De gemeente is wel beter in staat een passend aanbod te doen qua type ondersteuning.

Platform

Eén van de aanbevelingen gaat over ‘de stem van de cliënten’. Geef de cliënten een platform waar zij mee kunnen praten over de dienstverlening met betrekking tot schuldhulpverlening, adviseert de Rekenkamer. Hierbij moeten ook ex-cliënten worden betrokken. “Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen en kunnen vanuit die positie informatie leveren wat voor hen wel goed werkte en wat niet”, aldus de onderzoekers. “Praat niet alleen over de cliënten, maar vooral ook met hen!”

Ook deze raadssessie is live te volgen via gemeenteraad.groningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen