NK Tegelwippen: ‘Groningen daagt Leeuwarden uit’

Foto: De Redactie

Zeker veertig gemeenten in Nederland strijden vanaf 30 maart om de Gouden Tegel op het NK Tegelwippen. Daarbij gaat het er om welke gemeente de meeste tegels weet te vervangen door groen.

Het is de tweede editie van NK Tegelwippen. In heel Nederland gaan verschillende steden de strijd aan met elkaar om de meeste tegels uit de stad te halen en te vervangen door groen. Dit jaar doen veel steden mee, ‘heel Holland wipt’.

De gemeente Groningen daagt de gemeente Leeuwarden uit. Wethouder Glimina Chakor heeft in onderstaand filmpje aan Friesland laten weten “die strijd met 2 vingers in de neus te winnen…”.

Het doel is om bewoners en gemeenten zo veel mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Hierbij valt te denken aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater.

NK Tegelwippen

Het startschot voor de wedstrijd, die tot 30 september loopt, wordt dinsdag gegeven door tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. Tegelijkertijd wippen in heel het land fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen.

Ontstenen

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Dinsdag is ook de eerste dag van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Gouden Tegel

Iedereen kan zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller.

Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden