Voormalig Alo-locatie krijgt 320 nieuwe woningen met plan ‘Holt’

Impressie plan 'Holt 'voor de Alo-locatie in Groningen
Foto: Gemeente Groningen

Op de voormalige Alo-locatie in de wijk Corpus den Hoorn op de hoek van de Van Swietenlaan en de Laan Corpus den Hoorn worden 320 woningen in vele soorten en maten gebouwd. De helft van de locatie wordt als openbaar toegankelijk parkachtige omgeving ingericht, waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is binnen het plan.

Het plan ‘Holt’ van ontwikkelaar MWPO in samenwerking met woningcorporatie Nijestee is als beste beoordeeld in het aanbestedingstraject, meldt de gemeente Groningen. Het betreft nu nog een voorlopige gunning. Het plan scoort vooral op beste prijs-kwaliteitverhouding, stedenbouw, architectuur en duurzaamheid. Nijestee wordt in deze aanbieding de eigenaar van de sociale huurwoningen.

De gemeente kocht de voormalige Alo-locatie in 2008.

Wonen

Het plan omvat de bouw van 320 woningen met een grote diversiteit aan woningtypen gericht op een brede groep bewoners: van gezinnen tot starters, van zorgprofessionals tot kwetsbare jongeren en ouderen. Het aandeel huurwoningen is 40 procent waarvan 20 procent sociale huur.

‘We hebben deze locatie gekocht met de ambitie het gebied te transformeren tot een aantrekkelijk woon-, leef- en werkgebied. Het plan Holt is het voorbeeld van het bouwen aan een inclusieve stad waarbij aandacht voor de openbare ruimte, duurzaamheid en leefkwaliteit voorop staat. Het is divers, groen en met plek voor iedereen. Een mooi voorbeeld van hoe we stadsontwikkeling nu en in de toekomst zien,’ aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is een sterk en robuust plan gemaakt, dat ook in de architectuur terugkomt. Het bos dat wordt aangelegd is openbaar toegankelijk en biedt volop ruimte om te ontmoeten, te ontspannen en te bewegen. De bomen en het groen versterken de biodiversiteit in het gebied. Er wordt ingespeeld op de klimaatverandering door afwatering van overvloedige regenval en op momenten van hitte verdroging tegen te gaan. Daarnaast is er veel aandacht voor energiebesparing.

De gemeente gaat ervan uit dat in de loop van 2022 de bouw van de eerste woningen kan starten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden