PvdA en GroenLinks zoeken naar oplossingen voor de woningnood

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfracties van PvdA en GroenLinks vragen het college om oplossingen te vinden voor het tekort aan betaalbare huisvesting in Groningen.

De woningmarkt in de stad komt volgens de beide partijen steeds verder onder druk komt te staan. De woningcrisis raakt mensen met een kleine portemonnee het hardst.

Groningen heeft te maken met een woningcrisis. De vraag naar betaalbare huisvesting is groot en de wachtlijsten voor sociale huur zijn jarenlang. De gemeente probeert meer grip te krijgen op de woningmarkt, bijvoorbeeld door het instellen van een doelgroepenverordening voor nieuwbouw. Maar de gemeente heeft daar relatief weinig instrumenten voor.

Toch heeft PvdA raadslid Rik van Niejenhuis wel hoop: “We zien in de Woonvisie dat gemeente Groningen bereid is om vrijwel alle middelen in te zetten om de doorgeschoten woningmarkt onder controle te krijgen”.

Gemeente Amsterdam kondigde deze week aan dat ze een onderzoek wil doen of ze sociale huurwoningen van corporaties kan opkopen om ervoor te zorgen dat deze betaalbaar blijven. Jaarlijks maken gemeenten afspraken met corporaties om sociale huurwoningen bij te bouwen en zo min mogelijk sociale huurwoningen te verkopen. Maar woningbouwcorporaties voelen zich mede door de verhuurdersheffing gedwongen tot verkoop, om te kunnen investeren in verduurzaming en om nieuwe sociale huurwoningen te kunnen bouwen.

GroenLinks raadslid Schoutens ziet het probleem ook in Groningen: “Door de verhuurdersheffing moeten Groningse woningbouwcorporaties miljoenen per jaar afdragen aan het Rijk. Daardoor houden ze minder over om te investeren in nieuwe sociale woningen. Het liefst zouden we natuurlijk zien dat deze heffing wordt afgeschaft, maar tot die tijd moeten we misschien toch verder kijken.”

De gedachte achter het plan van gemeente Amsterdam is dat het overkopen van sociale huurwoningen van corporaties, ervoor zorgt dat deze uit de vrije sector blijven, en het de corporaties toch middelen biedt om weer te kunnen investeren.

Deze woensdag stellen PvdA en GroenLinks daarom vragen aan het college om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om meer sociale huurwoningen te behouden in Groningen.

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden