Gemeente neemt maatregelen voor veilige jaarwisseling

Foto: Publiek Domein

De gemeente Groningen bereidt zich samen met de hulpdiensten voor om oud en nieuw in dit coronajaar veilig te laten verlopen. De handhaving van de openbare orde heeft de prioriteit om overlast te voorkomen.

In aanloop naar de jaarwisseling werkt de gemeente samen met onder meer politie, brandweer, het openbaar ministerie, Bureau HALT en WIJ Groningen. Daarbij wordt gekeken naar de risico’s in de verschillende wijken en dorpen, preventie, voorlichting en de handhaving op straat. Hiervoor wordt extra capaciteit ingezet. ‘Om mensen die over de schreef gaan aan te pakken, kan er gebruik worden gemaakt van bestuurlijke en strafrechtelijke sancties’, meldt de gemeente.

Veel festiviteiten kunnen dit jaar niet doorgaan. Evenementen en activiteiten waarbij mensen samenkomen, zoals het Aftelmoment op de Vismarkt, de vuurwerkshow in Ten Boer en georganiseerde feesten, zijn dit jaar niet toegestaan.

‘Vier oud en nieuw thuis’

Burgemeester Koen Schuiling roept de Groningers op om de jaarwisseling zoveel mogelijk thuis te vieren. “Dit jaar kunnen we oud en nieuw helaas niet vieren zoals we gewend zijn. Vier oud en nieuw in de huiselijke kring”, aldus burgemeester Koen Schuiling.

“Wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en laat familie, vrienden en kennissen via telefoon, app of videobellen weten dat u aan hen denkt. Met ieders medewerking maken we er een veilige en toch gezellige jaarwisseling van en voorkomen we dat de deur voor het virus wijd openzetten. Zodat we volgend jaar de jaarwisseling weer kunnen vieren zoals we met elkaar gewend zijn.”

In het hele land is vuurwerk verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021, omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door het coronavirus heel hoog is. Mensen mogen het niet verkopen, vervoeren, bezitten en afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht werd op de drie dagen voor oud en nieuw. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan.

Carbid schieten

De burgemeesters van de Groninger gemeenten hebben afgesproken dat zij tijdens de komende jaarwisseling carbidschieten alleen onder strenge voorwaarden toestaan. Binnen de bebouwde kom is carbidschieten verboden.

Buiten de bebouwde kom is het onder voorwaarden toegestaan. Bewoners moeten zich onder andere aan de dan geldende coronamaatregelen houden, dus zoals nu, met niet meer dan twee personen samen zijn. Georganiseerde carbidevenementen zijn vanwege het besmettingsgevaar niet toegestaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden