Politieke Woensdag: Deelscooters, Paddepoelsterbrug en Gerrit Krolbrug en afvalstoffenrekening in Haren

Foto: De Redactie

Deelscooters en geld voor projecten binnenstad zijn enkele onderwerpen tijdens één van de raadsbijeenkomsten op deze Politieke Woensdag. In het Politiek Vragenuur zijn vragen over de Paddepoelsterbrug en de Gerrit Krolbrug, de afvalstoffenrekening in Haren en de fietstunnel onder het spoor in Haren.

Deelscooters

Sinds dit voorjaar rijden ongeveer 460 elektrische deelscooters van de aanbieders Felyx en Go Sharing rond in Groningen. Het Stadsbestuur ziet voordelen van de elektrische deelscooter, zoals het autogebruik drukken, de parkeerdruk van auto’s verminderen en zijn ze een alternatief voor vervuilende brandstofscooters. Ook zijn er volgens de gemeente nadelen, zoals het hinderlijk stallen op de stoep en is de verkeersveiligheid een aandachtspunt. Vanaf 1 januari 2021 moeten aanbieders van deelvoertuigen en dus ook deelscooters een vergunning hebben.

Het college overweegt deelscooters toe te staan in Groningen onder strenge voorwaarden. Daarbij wordt gedacht aan vergunningen voor maximaal twee aanbieders en hoogstens 200 scooters per aanbieder. Ook een minimumleeftijd van 18 jaar – die wettelijk 16 jaar is – en een verbod op het ’s nachts tussen 1.00 uur en 6.00 uur rijden op deelscooters. Verder mag de binnenstad geen ophaal- en wegbrengplek meer voor deelscooters zijn en komen er aparte parkeerplekken voor deelscooters.

Wat de raadsleden te vertellen hebben over deelscooters in Groningen neemt het college mee in de verdere plannen voor het deelscooterbeleid. ‘Als er ondanks de strengere voorwaarden te veel overlast is of de potentiële duurzaamheidswinst blijft uit, dan worden de vergunningen weer ingetrokken’, zegt B&W nu al wel.

De andere raadsessies gaan onder andere over geld voor projecten in de binnenstad en een zelfstandig opererende Cliëntenraad Werk & Inkomen voor de gemeente Groningen.

Tijdens het Politiek Vragenuur om 15.30 worden vragen gesteld over de Paddepoelsterbrug en de Gerrit Krolbrug, de afvalstoffenrekening in Haren en de fietstunnel onder het spoor in Haren.

De raadssessie over de deelscooters is de laatste bijeenkomst van de raad. Vanwege de coronamaatregelen is deze sessie – in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel – niet bij te wonen. Live meekijken kan wel via gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden