Verkoop Pepergasthuis gaat niet door

Foto: © Henk Tammens

De verkoop van het Pepergasthuis, het oudste gasthuis in de binnenstad van Groningen uit 1405, gaat niet door. Dat heeft de gemeente Groningen maandagmiddag bekendgemaakt.

Het Pepergasthuis, in eigendom van woningcorporatie Lefier, blijft behouden voor de sociale woningmarkt.

De gemeente Groningen, Lefier en de koper hebben hierover een akkoord bereikt. Met dit akkoord komt een einde aan een intensief traject van overleg en blijft het Pepergasthuis in handen van Lefier.

Voor Lefier houdt dit in dat de bestaande verkoopovereenkomst ontbonden wordt en eigenaar blijft van het monumentale complex. De gemeente trekt de juridische bezwaarprocedure in en daarbij zijn er afspraken gemaakt tussen Lefier en de gemeente over de bouw van nieuwe sociale huurwoningen in Groningen.

De beoogd koper ziet af van de transactie en in ruil voor zijn medewerking heeft de koper ander vastgoed in de stad te koop aangeboden gekregen.

Wethouder Roeland van der Schaaf: ‘ik ben ontzetten blij en opgelucht dat het Pepergasthuis blijft behouden voor de bewoners. En daarbij behoudt het monumentale pand zijn historische sociale- en maatschappelijke functie voor de stad Groningen’. Dankzij de samenwerking en de bereidwilligheid van alle partijen is er nu een oplossing.’

Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 en bestaat uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, zalen waaronder een eetzaal met historische keuken, de Voogdenkamer en een semi-openbare hoftuin. Het Pepergasthuis staat in het centrum van de stad Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden