Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2020 bekend

Archief De Redactie
Foto: Gemeente Groningen

De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2020 zijn bekend. De vakjury heeft drie genomineerden geselecteerd voor het stipendium voor Beeldende kunst en vier genonimeerden voor het stipendium Literatuur.

Het stipendium is de jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars.

De genomineerden voor Beeldende kunst zijn Jui-Tsz Shiu, Marnix Sixma en Joyce Zwerver. Voor het stipendium Literatuur zijn de vier genomineerden Sander Blom, Anna Dijk, Marcelo Agustin Martinez en Yvonne Zeegers.

Dit jaar waren er 24 aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en 9 aanmeldingen voor de categorie Literatuur. De jury is volgens de gemeente blij met de grote diversiteit aan inzendingen, van een novelle met een toekomstschets over censuur, een literaire podcastserie over medevolwassenen met een diagnose, een literaire stadswandeling met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), en schriftportretten over kunstenaars.

Op zaterdag 12 december maakt wethouder De Rook de door de jury gekozen winnaars bekend. Dat gebeurt in aangepaste vorm, tijdens Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK).

De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Aimée Terburg, Mathijs Sanders, Sabine van den Berg, Jimi Kleinbruinink en Jantine Wijnja (voorzitter).

Publieksprijs

De genomineerden maken bovenop het stipendium van 6.000 euro kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Begin december kan er online gestemd worden. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt deze publieksprijs.

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986, ingesteld door de gemeente Groningen. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren.

Kijk voor meer informatie: www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden