VRIJDAG krijgt nieuwbouw aan de Sint Jansstraat

Foto: Archief De Redactie

VRIJDAG, het huis van de amateurkunst krijgt nieuwbouw aan de Sint Jansstraat. Ook de locaties Walstraat en Noorderbuitensingel worden hier gehuisvest. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

De kosten worden geraamd op 37.4 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief commerciële ruimten en enkele woningen.

Het nieuwe pand zorgt er voor dat alle muziek-, theater- en beeldende kunstactiviteiten te beoefenen zijn op de vestiging aan de Sint Jansstraat. Het volledige bouwblok ten Noorden van het Forum wordt ontwikkeld en naast VRIJDAG is er ook ruimte voor een aantal woningen en commerciële voorzieningen. De nieuwbouw is de afronding van het project Grote Markt oostzijde.

”Een voorziening als VRIJDAG is van belang voor alle Groningers. VRIJDAG is actief in de wijken en dorpen en zorgt ervoor dat Kunst en Cultuur voor iedereen dichtbij is. Het is fijn dat er nu ook een centrale locatie komt aan de Sint Jansstraat, een zichtbare en goed bereikbare plek in het hart van de stad”, aldus wethouder cultuur Paul de Rook.

Voordelen

Doorgaan op de drie huidige locaties is geen optie. De panden aan de Sint Jansstraat, de Walstraat en de Noorderbuitensingel zijn verouderd, slecht geïsoleerd en niet goed toegankelijk. Zelfs met een intensieve renovatie zijn zij volgens de gemeente niet geschikt te maken voor de toekomst. Bovendien levert het samengaan in één gebouw structurele voordelen op in bedrijfsvoering en beheer. Zo is bijvoorbeeld nog maar één kantine en één balie nodig.

Grote Markt Oostzijde klaar

De zuid -, west – en oostzijde van de Grote Markt kregen al een grondige facelift, het bouwblok aan de noordzijde is nog gedateerd en weinig uitnodigend. Met de nieuwbouw van VRIJDAG wordt de opwaardering van de Grote Markt oostzijde voltooid. De ligging én de directe nabijheid van het Forum, GRID en de Martinikerk nodigen uit tot samenwerking en zorgen ervoor dat de locatie Sint Jansstraat voor vele jaren aantrekkelijk blijft.

Het is de bedoeling dat de nieuwbouw begin 2025 klaar is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden