Gemeente zoekt kandidaten voor groene oprit

Foto: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen is woensdag gestart met een pilot waarbij tien inwoners hun oprit kunnen laten ‘vergroenen’. Verspreid door de stad worden tien opritten voorzien van een groen jasje. De stenen gaan eruit en groen komt erin.

De gemeente Groningen zoekt kandidaten, die mee willen doen aan de pilot. Het is volgens de gemeente beter bestand te zijn tegen veranderingen in het klimaat, zoals periodes van extreme hitte en overvloedige regenval.

Bij hevige regenbuien kan het water bij een bestrate voortuin nergens naartoe. Daarnaast wordt een bestrate tuin in de zomer veel heter dan een tuin met gras en struiken. Ook voor vogels, vlinders en bijen is er niets te vinden. Geen voedsel, nestgelegenheid of schuilplek.

“Veel inwoners van de gemeente Groningen kiezen ervoor om hun voortuin volledig te bestraten en als oprit voor hun auto te gebruiken. Dat is begrijpelijk vanuit het perspectief van de autobezitter, maar niet erg goed voor je leefomgeving. Daarom willen we mensen aanmoedigen om over alternatieven na te denken”, aldus wethouder Glimina Chakor.

Deelnemers kunnen kiezen uit zeven varianten

De nieuwe ‘Pilot Groene opritten’ moet laten zien dat het anders kan, zónder dat je parkeerruimte ervoor hoeft op te geven. Het idee is simpel: 10 opritten, verspreid door de gemeente, worden voorzien van een groen jasje. Dit kan op een aantal verschillende manieren: Met gras, houtsnippers of kiezels. Voor de helft of geheel bedekt met groen of juist gecombineerd met waterdoorlatende bestrating.

Deelnemers kunnen kiezen uit zeven varianten en een korte toelichting invullen waarom je mee wilt doen. Daarnaast upload je een afbeelding van je huidige oprit. De geselecteerde kandidaten krijgen bericht en de gemeente komt kosteloos de nieuwe oprit aanleggen.

Aanmelden kan tot 1 november 2020.

Kijk voor meer informatie en aanmelden: www.groningenklimaatbestendig.nl/initiatieven/vergroen-je-oprit

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden