Gemeente vraagt subsidie aan voor herinrichting Damsterplein

Foto: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft een subsidie aangevraagd voor de herinrichting van het Damsterplein in Groningen bij het Europese subsidieprogramma LIFE. Dat is een regeling ter ondersteuning van innovatieve projecten op het gebied van natuur, milieu- en klimaatbeleid.

Met het project ‘Damsterplein, the coolest square in town’ wil de gemeente het huidige plein vergroenen en de gevolgen van klimaatverandering aanpakken. Het gaat om een bedrag van een miljoen euro.

Het Damsterplein staat hoog op de lijst van plekken in de stad waar problemen kunnen ontstaan door wateroverlast en hittestress. Op een zomerse dag loopt de gevoelstemperatuur op tot gemiddeld 38 graden, met op sommige plekken piekmomenten van rond de 41 graden. Uit hitteonderzoek van ingenieursbureau Tauw blijkt dat de temperatuur na vergroening van het plein geleidelijk zal dalen tot 32 graden.

Wethouder Glimina Chakor: ‘Door het planten van bomen en het aanleggen van groen ontstaat er meer schaduw en warmt het plein minder snel op. Bovendien kunnen we bij hevige regenval het water beter opvangen zonder dat we onze rioolcapaciteit hoeven uit te breiden.’

Door het aanleggen van groene eilanden, het toevoegen van beplanting en het creëren van zitgelegenheid moet het Damsterplein een aantrekkelijke plek worden voor iedereen. De plannen worden verder uitgewerkt in samenwerking met de Hanzehogeschool en de bewonersorganisatie.

De aanpak van het Damsterplein maakt onderdeel uit van de ambitie om de oude 17de eeuwse ring om de binnenstad te vergroenen en is één van uitvoeringsprojecten van het Groenplan Vitamine G.

De totale kosten voor de herinrichting worden geschat op 1,8 miljoen euro. In februari 2021 wordt duidelijk of de gemeente de subsidie van de Europese Unie krijgt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen