Informatiebijeenkomst over coronamaatregelen voor Groningse gemeenteraad (Live te volgen)

Foto: De Redactie

Vandaag vindt een informatiebijeenkomst voor de Groningse gemeenteraad plaats over de coronamaatregelen van de Veiligheidsregio Groningen (VRG). Dit is voorafgaand aan de raadsvergadering van de Groningse gemeenteraad.

Tijdens de bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de opschaling GRIP-4 die in Groningen met betrekking tot de coronacrisis sinds maart 2020 van kracht is en de belangrijkste genomen besluiten en overwegingen daarbij. De bijeenkomst is in aanwezigheid van Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Wilma Mansfeld, directeur van de Veiligheidsregio en Jos Rietveld, directeur GGD Groningen.

Deze openbare bijeenkomst in De Oosterpoort wordt vanaf 15.30 to 16.00 uur live uitgezonden via de website van de gemeenteraad gemeenteraad.groningen.nl en de website van de Veiligheidsregio Groningen veiligheidsregiogroningen.nl.

Ventilatie op scholen

Drie raadsfracties stellen vragen tijdens de raadsbijeenkomst. De PVV over de sluitingstijden in de horeca, D66 over ventilatie op scholen in het voortgezet onderwijs en de ChristenUnie over de keuzes bij de ontheffing van het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen en podia. H

Na de raadsbijeenkomst begint om 17.00 uur de gemeenteraadsvergadering in De Oosterpoort. De raad neemt besluiten over onder meer het initiatiefvoorstel ‘Omgekeerde Right to Challenge’ (het omgekeerde recht om uit te dagen), het plan van D66-raadslid Wieke Paulusma.

Goedkoper

Sinds enkele jaren hebben inwoners het recht om de gemeente uit te dagen. Hiermee kunnen inwoners taken van de gemeente overnemen omdat ze denken dat zij het anders, slimmer, beter en/of goedkoper kunnen.

“Om uit te kunnen dagen is het belangrijk dat je als bewoner weet wat er uit te dagen valt”, zegt Paulusma. “Anders kunnen bewoners ook niet de afweging maken hoe het beter kan, en daar zit vaak de moeilijkheid.” Volgens haar is het vaak niet duidelijk wat de gemeente bijvoorbeeld in een wijk allemaal doet en wat dat kost. Daarom is het voor inwoners lastig een beroep op ‘Right to Challenge’ te doen.

Bewonersinitiatieven

Volgens het ‘omgekeerde Right to Challenge’ moet de gemeente beter voor de inwoners in kaart brengen wat ze in de wijken doet. Het idee van Paulusma is een proef in 1 of 2 wijken. De gemeente geeft inzicht in wat ze daar doet, wat dat kost en wat het oplevert. Dat kan tot meer bewonersinitiatieven met ‘Right to Challenge leiden. “Niet de bewoner daagt de gemeente uit, maar de gemeente daagt bewoners uit.”

Fietsenstalling in de oude V&D

De raad neemt verder besluiten over onder meer het Lokaal Programmaplan van het Nationaal Programma Groningen (NPG), de visie Martini Trade Park, geld voor verkeersmaatregelen aan de Van Lenneplaan en de fietsenstalling in de kelder van de oude V&D op de Grote Markt.

De raadsvergadering is live te volgen via gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden