Pilotproject Klimaatbestendig Euvelgunne: Bedrijven zorgen voor minder wateroverlast

Foto: Henk Tammens

Bij vier bedrijven op het bedrijventerrein Zuid-Oost is de afvoer van het regenwater afgekoppeld van het rioolsysteem. Daarmee wordt wateroverlast in onder andere de binnenstad van Groningen bij hevige regenval verminderd.

De bedrijven, BMN Bouwmaterialen, Salomon’s Metalen, United Care Products en Perkin Elmer nemen deel aan het pilotproject Klimaatbestendig Euvelgunne.

Klimaatbestendig Euvelgunne

Klimaatbestendig Euvelgunne is een pilotproject gericht op het verminderen van de overbelasting van het rioolstelsel in Groningen. Bij de vier bedrijven is in totaal ongeveer 40.000 m2 verhard oppervlak afgekoppeld van het rioolsysteem. Dat is ongeveer 25 procent van de totale benodigde behoefte. Er wordt gezamenlijk ruim 38.000 m3 regenwater per jaar uit het riool gehouden. De eerste fase van het project wordt daarmee afgesloten.

Donderdag bezochten wethouder Glimina Chakor, Inge Eshuis van Waterschap Hunze en Aa’s, Herman Beerda van Waterschap Noorderzijlvest en Rixta Zwart van Waterbedrijf Groningen het pilotproject Klimaatbestendig Euvelgunne op bedrijventerrein Zuid-Oost.

“Wateroverlast wordt door hevige regenval een steeds groter probleem in onze gemeente. Euvelgunne heeft veel verhard oppervlak en levert daardoor een relatief grote bijdrage aan de hoeveelheid regenwater in het rioolstelsel. Deze koplopers laten zien dat we samen de oplossing in handen hebben,” aldus wethouder chakor.

Schoon regenwater wordt met de maatregelen uit het riool gehouden. Het verdwijnt in de bodem, wordt naar de Hunze geleid of benut voor de spoeling van toiletten.

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Waterschap Noorderzijlvest, Regio Groningen Assen, Bedrijvenvereniging Zuidoost, Hanzehogeschool Groningen en de deelnemende bedrijven.

(Fotobijschrift: V.l.n.r. Henrik Jan Hazenberg – BMN, Johan Mooibroek – United Care Products, Herman Beerda – Waterschap Noorderzijlvest, Inge Eshuis – Waterschap Hunze en Aa’s, wethouder Glimina Chakor – gemeente Groningen, Onno Smid – Bedrijvenvereniging Zuidoost, Jakob Klooster – BMN, Jaap Koopmans – Zuidoost)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden