Politieke Woensdag: Vragen over steekincidenten en coronatesten

Foto: De Redactie

De toename van het aantal steekincidenten, versterkingsadviezen in Woltersum, het nieuwe afvalbeleid en de coronatesten zijn verschillende onderwerpen die vandaag aan de orde komen tijdens het Politieke Vragenuur van de Groningse gemeenteraad. De raad debatteert apart nog over de problemen van de horeca door de coronamaatregelen.

Sinds het begin van de coronacrisis kent de Groningse gemeentepolitiek het Politiek Vragenuur. Raadsleden stellen het college van burgemeester en wethouders (B&W) vragen die over de aanpak van corona gaan. Maar ook andere onderwerpen kunnen aan de orde komen. Politieke partijen maken uiterlijk in het begin van de week hun vragen bekend. Zo heeft het college van B&W ook even de tijd voor de antwoorden.

Messenverbod

De vragen van de fractie van 100% Groningen gaan over geweldsincidenten waarbij messen zijn gebruikt. “Binnen twee maanden zijn er twee geweldsincidenten met dodelijke afloop geweest’, aldus raadslid Yaneth Menger van 100%. “Wij maken ons grote zorgen. Er lijkt een tendens te zijn en dat het steeds vaker minderjarigen betreft.” Zij wil onder meer van het college weten of het bereid is eventueel een messenverbod in te stellen.
Onvrede

Andere vragen tijdens het Politiek Vragenuur gaan onder meer over corona en versterkingsadviezen in Woltersum. Zo wil de VVD bijvoorbeeld weten hoe het met de testcapaciteit voor Covid-19 gaat en wat de wachttijden bij de GGD zijn. Deze partij heeft de indruk dat de wachttijden voor een test en de uitslag alleen maar verergerd zijn. De SP heeft vragen over versterkingsadviezen in Woltersum die ‘kant noch wal” zouden raken.

Horeca

Corona is ook het thema van een aparte vergadering van raadsleden, waarbij het gaat het om de problemen van de Groningse horeca met de coronamaatregelen en de steun voor ondernemers. Zes raadsfracties hebben dit onderwerp op de Politieke Woensdag gezet.

‘Wat kan de gemeente nog meer doen om de lokale horeca te steunen? En hoe kan de Groningse horeca stand houden als de coronamaatregelen nog een half jaar blijven bestaan?’ Dat zijn twee van de vragen waarover de zes fracties willen debatteren.

Andere onderwerpen op de agenda zijn onder meer de visie Martini Trade Park en het lokaal programmaplan Nationaal Programma Groningen (NPG). Een compleet overzicht van alle onderwerpen met alle stukken is te vinden op gemeenteraad.groningen.nl

Het Politiek Vragenuur is van 15.30 uur tot 16.20 uur. Het vindt plaats in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel 6 in Groningen en is live te volgen via gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden