Aanpak Stadhuis ligt op schema

De aanpak van het Stadhuis in Groningen ligt volgens de gemeente op schema. Het rijksmonument uit 1810 krijgt momenteel een grote onderhoudsbeurt en staat in de steigers.

Aannemer Rottinghuis is sinds begin augustus op tal van plekken in en om het Stadhuis aan het werk.

Op zolder zijn bouwvakkers bezig met sloopwerkzaamheden om ruimte te maken voor een nieuwe staalconstructie. Die is nodig voor de nieuwe vloer en het dak van de daar te situeren raadzaal. Inmiddels zijn de wanden, plafonds en huidige installaties verwijderd. Tegelijkertijd worden de houten balken van de zoldervloer gecontroleerd op eventuele houtrot en waar nodig zullen de balken versterkt worden.

(Tekst gaat onder foto door).

©Henk Tammens (Gemeente Groningen).

Ook het deels glazen plafond van de huidige raadzaal – in feite ook de vloer van de centrale binnenruimte op de eerste verdieping – is inmiddels weggehaald. Daarmee wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe Burgerzaal die zich straks over drie verdiepingen uitstrekt in het midden van het gebouw. (Tekst gaat onder de foto door).

©Henk Tammens (Gemeente Groningen)

Stadhuis in de steigers

Aan de steigers aan de Grote Markt-zijde is een groot doek bevestigd met daarop een impressie van het Stadhuis zoals dat na de schoonmaakbeurt er weer komt uit te zien.

Eerst wordt nu de gevel gereinigd. Daarna vervangt de schilder het huidige glas in de ramen en schildert opnieuw de houten kozijnen. Zo gauw de voorzijde later dit najaar klaar is, verhuist de steiger naar de zuidzijde waar dan dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd. Volgend jaar komen de andere zijden vervolgens aan de beurt.

Informatiepanelen

Aan de schutting rondom het Stadhuis zijn informatiepanelen opgehangen, die voorbijgangers informatie geven over de geschiedenis van het gebouw en de werkzaamheden van nu. Ook de aanstaande herinrichting van het plein voor de deur, de Grote Markt, krijgt de nodige aandacht.

Het doel van de aanpak van het Stadhuis is verduurzaming, restauratie en een interne verbouw, zodat begin 2022 het Stadhuis weer optimaal functioneert en toekomstbestendig is.

Kijk voor meer informatie: gemeente.groningen.nl/aanpakstadhuis.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden