Proeftuin Grote Markt: alternatieve fiets- en loop routes getest en meer activiteiten

Proeftuin Grote Markt.
Foto: Gemeente Groningen

De Grote Markt verandert in een proeftuin van 12 tot en met 15 augustus, waarbij de Grote Markt bus- en autovrij is. Testen met nieuwe alternatieve fiets- en looproutes door de Oosterstraat, Gelkingestraat en Ebbingestraat, mogelijkheden voor zitten, een heus ‘huis’ in de toegang Kreupelstraat en aandacht voor groen en spelen.

Tijdens de proeftuin zijn er diverse activiteiten op het plein, meldt de gemeente Groningen. Fietsroutes worden getest over het plein en door de Oosterstraat en de Gelkingestraat.

Fietsroutes getest

Op woensdag 12 augustus van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Gelkingestraat. Zij kunnen voor het Stadhuis langs het plein op en in noordelijke richting fietsen richting de Ebbingestraat. Er wordt ter plaatse op het plein een tijdelijke fietsroute gemarkeerd. De Oosterstraat is alleen voor voetgangers toegankelijk. Dit geldt ook voor de oostzijde van de Grote Markt.

Op donderdag 13 augustus van 12.00 tot 18.00 uur mogen fietsers in twee richtingen door zowel de Gelkingestraat als de Oosterstraat. De oostkant van de Grote Markt is net als op woensdag alleen bestemd voor voetgangers.

De fietsroute vanuit de Gelkingestraat voor het stadhuis langs richting de Oude Ebbingestraat geldt donderdag ook, maar daar komt nog een route bij vanuit de Oosterstraat, diagonaal richting de Oude Ebbingestraat.

Op vrijdag 14 augustus en zaterdag 15 augustus van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Oosterstraat. Deze middagen is de Gelkingestraat voetgangersgebied. Fietsers fietsen aan de oostkant het plein over, net als nu het geval is.

Meer activiteiten

Daarnaast zijn er meer activiteiten. De meest in het oog springende is dat tijdens deze dagen in de opening van de Kreupelstraat met steigers en doek een gevel wordt opgetrokken die een verbeelding bevat van de situatie vroeger. Hiermee wil de gemeente laten zien dat deze opening in de bebouwing mogelijk later weer een nieuwe invulling kan krijgen, wanneer de bussen hier niet meer rijden.

De Kreupelstraat blijft tijdens deze dagen wel toegankelijk voor (fiets-)verkeer. Ter plekke komen voor de gelegenheid ook zitjes en wordt op andere manieren aandacht besteed aan de thema’s waar de gemeente mee aan de slag wil, zoals groen en spelen.

Voor alle vier dagen geldt dat auto’s, bussen en ander gemotoriseerd vervoer tussen 12.00 en 18.00 uur zoveel mogelijk uit deze straten worden geweerd. Buiten deze uren functioneren de straten als normaal.

Een nieuwe Grote Markt

De komende jaren gaat de gemeente Groningen aan de slag met de herinrichting van de Grote Markt, als onderdeel van de binnenstadsaanpak Ruimte voor jou. De gemeente wil het plein weer de allure en kwaliteit geven die het verdient als meest centrale plein in onze mooie stad. Op weg daarnaar toe staat dit jaar in het teken van het maken van een Programma van Eisen.

Eind dit jaar moet het programma van eisen klaar zijn, zodat het echte ontwerp voor het plein begin 2021 gemaakt kan worden. Als alle procedures zijn doorlopen, verwacht het college dat op zijn vroegst eind 2021 de schep in de grond kan.

Kijk voor meer informatie: jouwgrotemarkt.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden