Gemeente houdt ganzenstand stabiel door oliën eieren

Foto: Gemeente Groningen

De ganzenstand in de parken is volgens de gemeente stabiel door het oliën van eieren die nog niet ver bebroed zijn. Het gaat om een diervriendelijke methode die voorkomt dat de ganzenpopulatie te groot wordt en hun leefgebied te klein.

Het totaal aantal boerenganzen blijft daardoor al jarenlang rond de 250 schommelen. Zo beperkt de gemeente ook de overlast zoals lawaai, poep en hinder voor het verkeer. Stadsecoloog Hemmo Jager van Stadsbeheer houdt de stand van de boerenganzen in de gaten in onze gemeente.

Hoewel de nijlgans niet beschermd is, neemt de gemeente tegen hun groeiende populatie tot nu toe nog geen maatregelen. “Dat is ook minder nodig. Als de kuikens groot zijn, zoeken vooral de mannetjes andere gebieden op die wel 100 kilometer van hun huis kunnen liggen. Het vangen van zo’n nijlgans is ook tamelijk onmogelijk”.

Waar de ganzenstand op peil blijft, gaat het met de eendenpopulatie minder goed. Op plekken als het Noorderplantsoen, Park Selwerd en het Molukkenplantsoen zitten elk ruim 60 eenden.

“We zien een pittige afname van eenden in het Noorderplantsoen. Zij hebben last van netjes kort gemaaid gras en hondenlosloopvelden. Ook zijn er door bezuinigingen op onderhoud minder heestervakken waar ze kunnen broeden. We voeren dan ook geen beheer op eenden, dat mogen er rustig meer worden,” aldus de stadsecoloog.

Zwanen

De zwanenpopulatie is daarentegen stabiel en geniet bescherming. Ook zij zorgen wel eens voor overlast. “Als een zwaan zichzelf weerspiegeld ziet in de ruit van een auto of bus, maken ze aanvallende bewegingen. Je kunt het beste met een grote boog om ze heen lopen. Als je zwanen met een bezem probeert te verjagen, reageren ze daar agressief op.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen