Gemeente ondersteunt corona getroffen culturele instellingen

Foto: Archief De Redactie

De gemeente Groningen ondersteunt de door corona getroffen culturele instellingen. Vooral door verlies van inkomsten uit de horeca, verkoop van kaarten en verhuur hebben grote gevolgen voor de Groningse cultuursector, meldt de gemeente.

Het college heeft een steunpakket ingesteld, dat bestaat uit twee delen.

  1. Er wordt 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ondersteuning voor regionale instellingen, zoals SPOT, Forum Groningen, Groninger Museum, Vera, Simplon en Grand Theatre. Deze instellingen worden ook door het Rijk gecompenseerd met als voorwaarde dat de gemeente 50 procent medefinanciert.
  2.  Ook wordt 250.000 euro beschikbaar gesteld voor ondersteuning van lokale en kleinere culturele instellingen die meerjarig door de gemeente worden gesubsidieerd, maar niet in aanmerking komen voor steun van het Rijk.

De gemeente had in maart ook al andere maatregelen getroffen, zoals de versoepeling van prestatie-eisen voor het ontvangen van subsidies, sommige subsidies eerder uitbetaald en indien nodig huren opgeschort van instellingen die gemeentelijk vastgoed huren.

Wethouder Cultuur Paul de Rook geeft aan: ”We hebben te maken met een onzekere situatie in Nederland. Naast vele andere sectoren wordt ook de culturele sector hard geraakt door de Corona maatregelen. Ik vind het belangrijk dat we onze culturele instellingen, en indirect de mensen die daarvoor werken, waar mogelijk ondersteunen zodat zij onze inwoners en bezoekers kunnen blijven inspireren met kunst en cultuur. De culturele sector speelt namelijk een belangrijke rol in de gemeente. Ook voor de lokale economie. Dat moet behouden blijven!”

Naast bovenstaande instellingen zijn er ook veel instellingen die landelijk actief zijn en een meerjarige bijdrage van het Rijk krijgen, zoals bijvoorbeeld het NNO, NNT, Club Guy&Roni en Het Houten Huis. Om deze instellingen te ondersteunen is 190 miljoen euro voor het Rijk gereserveerd. Het college verwacht dat deze instellingen daarmee grotendeels geholpen zijn en de gemeente in 2020 geen aanvullende ondersteuning hoeft te bieden.

Naast de culturele sector worden ook zelfstandige kunstenaars die voor hen werken hard geraakt. Wethouder Paul de Rook: ”Ik vraag nadrukkelijke aan alle instellingen die gesteund worden om dit jaar, voor zover mogelijk, door te gaan met hun programmering en andere activiteiten. Hiermee wordt namelijk werk gecreëerd voor ZZP’ers en flexkrachten in de cultuursector. Hen moeten we ook helpen. Alleen samen kunnen we de gevolgen van deze crisis voor cultuur proberen te beperken”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen