Inschrijving voor het Hendrik de Vriesstipendium 2020 gestart

Archief De Redactie
Foto: Gemeente Groningen

Jonge kunstenaars en schrijvers kunnen vanaf donderdag 18 juni hun plan insturen om mee te dingen naar het Hendrik de Vriesstipendium. Inschrijven kan tot tot en met 6 september.

De gemeente Groningen reikt het stipendium jaarlijks uit aan een jong talent op het gebied van beeldende kunst en aan een jong talent op het gebied van literatuur. Voorwaarden voor inschrijven is dat kunstenaars tot en met 35 jaar wonen en werken in de gemeente Groningen, en een professioneel portfolio hebben.

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge en talentvolle Groninger kunstenaars en schrijvers. Het stipendium is bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren.

De winnaars ontvangen elk een beurs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt €2500,- van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave.

De prijsuitreiking is op zaterdag 12 december 2020 tijdens de talentbijeenkomst Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen.

Beeldend en Literair

Sinds 2017 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit voor de beeldende kunst en de literatuur. Daarmee is het mogelijk dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee kunnen doen. Hendrik de Vries was immers zelf ook een dubbeltalent. Talenten kunnen zich aanmelden door een plan voor nieuw werk in te dienen op www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. Dit jaar zijn dat Jantine Wijnja (voorzitter), Aimée Terburg (beeldend kunstenaar), Mathijs Sanders (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter jaarlijks twee aanvullende juryleden aan. Voor 2020 zijn dit Jimi Kleinbruinink (beeldend kunstenaar) en Sabine van den Berg (schrijver).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden