ESNS debatteert: Een reeks online panels over de toekomst van de muzieksector

Foto: Archief De Redactie

Eurosonic Noorderslag organiseert in een reeks van drie online panels inzicht in de toekomst van de populaire muziekindustrie. De online panels vinden vandaag, dinsdag 26 mei, woensdag 27 mei en dinsdag 2 juni plaats.

‘Hoe gaan de verschillende delen van de totale keten in de muziekindustrie om met de Corona-maatregelen, de beperkingen, de toegezegde hulp vanuit de overheid of juist het uitblijven daarvan en de mogelijkheden die een versoepelde lockdown biedt?’

Online panels

  • Deel I: Dinsdag 26 mei om 19.30 uur – de Makers en uitvoerenden

De eerste sessie is voor componisten, artiesten en (sessie)muzikanten. Voor hen zijn de meeste inkomsten na begin maart sterk afgenomen of zelfs geheel weggevallen. In deze panel gaat het over waar deze groep muziekprofessionals ondersteuning met alle maatregelen die de overheid heeft getroffen kan vinden. In deze sessie gaan Arjo Klingens van Popcoalitie, Dick Molenaar van All Arts Belastingadviseurs en Floris Vermeulen van Fonds Podiumkunsten hierover in gesprek.

  • Deel II: Woensdag 27 mei om 17.00 uur – De poppodia

Festivals gaat voorlopig niet door. Algemeen heersende opvatting is dat festivals en grootschalige evenementen pas weer mogelijk zijn als er een vaccin is. Maar hoe ziet de toekomst van de poppodia eruit na 1 juni? Wat is toegestaan? Hoe lang kan een podium actief blijven en hoe blijf je relevant? Hierover praten Berend Schans van VNPF, Frens Frijns van 013 in Tilburg, Majel Blonden van Paard in Den Haag en Toine Tax van Doornroosje in Nijmegen.

  • Deel III: Dinsdag 2 juni om 19.00 uur – De dienstverleners en toeleveranciers

De omvangrijke sector van dienstverleners en toeleveranciers voor de live-evenementen heeft een groot deel van haar omzet zien verdwijnen. Bovendien is deze sector voor een groot deel gebouwd op flexibele arbeidskrachten: ZZP-ers, freelancers, kleine zelfstandigen. Veelal mensen en bedrijven die met de bestaande regelingen niet of nauwelijks zijn geholpen. Daardoor dreigen niet alleen vele duizenden banen en maar ook heel veel knowhow verloren te gaan.

Livemuziek kan alleen bestaan doordat er een gezonde keten is die faciliteert en mogelijk maakt: promotors, evenementenorganisatoren, backliners, (tour)managers, programmeurs, geluid- en lichttechnici, podiumbouwers, cateraars, beveiligers, merchandisers, (tent- en bus)verhuurders, vervoerders, ticketing bedrijven, decorontwerp enz.

Hoe houden we in gezamenlijkheid de sector gezond, zodat we weer grootschalige evenementen kunnen organiseren zodra het is toegestaan? Wat vraagt dat van de bedrijven in de sector zelf en wat mag de sector van de overheid aan steunmaatregelen vragen? Deze vragen worden besproken samen met Antoinette Wijffels van Improve, Dennis van der Haagen van Ampco Flashlight Rental, Ronny Hooch Antink van Mojo Productions en Willem Westerman van VVEM.

Alle panels zijn live te volgen via het ESNS YouTube kanaal of later terug te kijken via esns.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen