Tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Groningen nu online te bezichtigen

Vier meisjes in hun Bevrijdingsrok, meelopend in de optocht ter gelegenheid van Koninginnedag 1946 in Leek-Nietap.
Vier meisjes in hun Bevrijdingsrok, meelopend in de optocht ter gelegenheid van Koninginnedag 1946 in Leek-Nietap.
Foto: Groninger Archieven

De tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen is sinds dinsdagochtend 10.00 uur vanuit de huiskamer te bezoeken in een virtuele 360 graden. omgeving op www.groningermuseum.nl.

De tour bevat audiofragmenten van voorwerpen die in de expositie van het Groninger Museum zijn opgenomen, maar die nu door de corona-crisis niet te zien zijn. De 360 graden tour bevat naast een wandeling door tentoonstelling ook films, interviews en verhalen over de oorlog en bevrijding.

De expositie zou te zien zijn vanaf 14 maart in het museum, maar door de coronamaatregelen en de sluiting van musea ging dit niet door.

Boeiende verhalen

In de online tour zie je objecten van vroeger en luister je naar bijzondere verhalen die daarbij horen. Bij een aantal vervalste overheidsstempels vertelt de dochter van verzetsheld en stempelmaker Anne van der Woude haar verhaal. Zij kan zich de arrestatie van haar vader nog goed herinneren. Of leef mee met de jongen die na de explosie van de Duitse vrachtauto in de Stoeldraaierstraat wekenlang in het puin speelde. In de tour kom je ook een theeserviesje tegen, dat gaf een Joods meisje aan haar buurmeisje in bewaring, voor als ze ooit weer terug zou komen…

Parade van bevrijdingsrokken te zien

De tentoonstelling staat stil bij veel facetten van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting in Stad en Ommeland. Verzet en collaboratie komen aan bod, net als de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van al die mensen die niet vervolgd werden, en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten.

Na 5 jaar oorlog kwam de blijdschap van de teruggewonnen vrijheid tot uitdrukking in een groot aantal ‘bevrijdingsrokken’ of ‘Nationale Feestrokken’. Overal in Nederland maakten vrouwen in de jaren na 1945 zulke rokken, naar een idee van verzetsstrijdster Mies Boissevain. Ook in Groningen was er veel enthousiasme. Na een oproep van het Groninger Museum bleek dat veel rokken bewaard zijn. Bijna veertig ervan zijn in de tentoonstelling te zien.

Groninger Museum 360

In de virtuele omgeving van het Groninger Museum bezoek je naast En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen ook het Atelier van het museum, het Info Center en de collectie van De Ploeg. Uniek aan de tour is dat het Groninger Museum interactieve en nieuwe content heeft toegevoegd. In totaal zijn er bijna 90 hotspots met audiofragmenten, muziek, video’s, tekstbordjes, zaalteksten, kijkvragen en weetjes. Speciaal voor kinderen zijn creatieve opdrachten toegevoegd zoals puzzels, kleurplaten, schilder- en fotografie-opdrachten.

De makers

De 360 graden tour van En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen is ontwikkeld in samenwerking met Carola de Poel van Panorama Fotografie. De audiofragmenten en video zijn gemaakt door Liefke Knol van Liefke Knol Film & Media.

(Bijschrift foto: Vier meisjes (vlnr: Roelie v/d Velde, Lina Harms, Stien Bosman en lepie Buitenkamp) in hun Bevrijdingsrok, meelopend in de optocht ter gelegenheid van Koninginnedag 1946 in Leek-Nietap. Foto: Groninger Archieven)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen