Jonge Harten Theaterfestival start 18e editie met bomvol openingsweekend

Theatervoorstelling Aneckxander
Foto: Bart Grietens

Het Jonge Harten Theaterfestival start de 18e editie vandaag, vrijdag 20 november met een bomvol openingsweekend.

Groningen staat negen dagen in het teken van theater, muziek, dans en andere vernieuwende performances met meer dan 25 voorstellingen van talentvolle theatermakers en een uitgebreid randprogramma.

Openingsweekend
Het Jonge Harten Theaterfestival start vrijdag 20 november met de intense kijkervaring Aneckxander van de Vlaamse makers Alexander Vanturnhout en Bauke Lievens. Het is een ode aan de onvolmaaktheid, aan het alsmaar blijven proberen.

Vrijdagavond start ook het Festival Lab met programmamaker en Hokjesman Michael Schaap. In het Festival Lab wordt negen dagen lang veldonderzoek gedaan naar het gedrag van de festivalbewoners. Waaraan herken je de festivalbewoner, hoe onderscheidt hij zich van niet-soortgenoten en welk jargon gebruikt hij?

Op zaterdag 21 november gaan twee coproducties van Jonge Harten in première. Samen met De Studio en De Brakke Grond produceert Jonge Harten De Therapie, een voorstelling van theatermaakster Julie Cafmeyer. In De Therapie – sessie 2 gaat Cafmeyer in de vorm van een therapiesessie op speelse wijze ter rade bij haar bezoekers.

In samenwerking met de partners van de AFK 3D-packagedeal Bellevue, AHK en Compagnietheater produceert Jonge Harten Missie Márquez, een voorstelling van theatermaakster Karlijn Kistemaker. In een reeks salonavonden, geïnspireerd op het boek 100 jaar Eenzaamheid, vertelt Kistemaker over haar persoonlijke verbintenis met het boek, zoals over haar oudoom die het vertaalde en de schrijver Márquez.

Theater & meer
Het festival heeft zijn eigen Festivalhart in de Oosterstraat 13a, met een eigen café en muziekprogrammering. Ook worden er films van jonge theatermakers getoond en vindt op zondagmiddag 22 november een literaire performance plaats van Rebecca de Wit (theatermaker en schrijfster) en Maud Vanhauwaert (genomineerde VSB Poëzieprijs 2015).

Blijven spelen, blijven experimenteren
Het festivalthema van Jonge Harten 2015 is PLAY. Met het daagt Jonge Harten haar bezoekers uit te blijven spelen en experimenten en los te komen van de fast-forward succesmodus waarin de huidige generatie jongeren leeft.

Daarnaast slaat Jonge Harten zijn vleugels uit. Het festival maakte vorige week bekend dat op 27 en 28 november ook Jonge Harten Rotterdam zal plaatsvinden.

Het festival vindt plaats van 20 tot en met 28 november in vrijwel alle theaters in Groningen. Het festival bereikt inmiddels met zijn voorstellingen, workshops en andere activiteiten ruim 10.000 bezoekers per jaar.

 

Meer info: www.jongeharten.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden