Lezing over The Glasgow Boys

Werk van James Guthrie, een van The Glasgow Boys
Werk van James Guthrie, een van The Glasgow Boys
Foto: Bijzondere locaties Groningen

Een lezing over The Glasgow Boys, de pioniers van de Schotse schilderkunst vindt donderdag 19 november plaats in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van de tentoonstelling The Glasgow Boys, Schots Impressionisme, die in het Drents Museum in Assen te zien is.

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen en aquarellen van de tien belangrijkste kunstenaars van The Glasgow boys: James Guthrie, Edward Walton, Joseph Crawhall, James Paterson, John Lavery, William York MacGregor, George Henry, Edward Hornel, Arthur Melville en William Kennedy. De lezing is bedoeld als een voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling.

The Glasgow Boys
Een groep jonge bevriende kunstschilders uit de omgeving van Glasgow kwam aan het eind van de negentiende eeuw in opstand tegen het in Edinburgh gevestigde kunstestablishment en verenigde zich in hun gedeelde passie voor realisme en naturalisme.

Zij trokken er samen op uit om de diverse facetten van het Schotse landschap te vangen in kleurrijke landelijke en prozaïsche voorstellingen waarmee zij zeer succesvol waren. Zij noemden zich The Boys en zouden later bekend worden onder de naam The Glasgow Boys.

The Boys lieten zich inspireren door de Franse impressionisten en de Japanse prentkunst. Ze volgden opleidingen in Parijse ateliers, werkten enige tijd in het schildersdorp Grez-sur-Loing en reisden zelfs naar Japan. Kunstenaars als Camille Corot, Jules Bastien-Lepage en James McNeill Whistler hadden invloed op hun werk. Van klakkeloos navolgen was echter geen sprake, de Glasgow Boys ontwikkelden een geheel eigen stijl.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Serie lezingen
Dit is de vijfde lezing in een serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk.

De aanvang is om 19.30 uur

Opgave via Kunst In Zicht Groningen: [email protected]

Locatie:
Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen