Let’s Gro: een uniek festival over de toekomst van Groningen

Foto: Concept & fotografie: wij zijn kees

Groningen staat van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 november in het teken van ideeën voor de toekomst van de stad verzameld door meer dan 145 initiatiefnemers. Let’s Gro is uniek in zijn soort.

Let’Gro is een festival georganiseerd voor en door Stadjers en drie dagen lang dé plek voor nieuwe ontmoetingen en plannen. Bestaande initiatieven komen ter tafel en nieuwe initiatieven in de stad worden zichtbaar.

Meer dan 145 programma onderdelen
De editie van dit jaar gaat over onderwerpen als stadsontwikkeling, nieuwe economie, sociale innovatie en cultuur & talent.

De bijzondere opening is donderdag 19 november om 19.30 uur op de Grote Markt met WANNAPLAY: schommels die muziek maken met medewerking van CBK Groningen, Club Guy & Roni en Prins Claus Conservatorium. Hierna volgt onder andere ‘De Man door Europa’ een theatrale performance van Lucas de Man en een lezing door Adjiedj Bakas, trendwatcher des Vaderlands.

Topacts in de Spiegeltent op de Vismarkt
De Spiegeltent, dit jaar op de Vismarkt, is the place to be voor een aantal topacts. Francine Houben, een internationaal toonaangevend architect, onder andere bekend van de aanstaande verbouwing van de New York Public Library en winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2015, gaat in op de Groningse plannen voor de binnenstad en het belang van de bibliotheek als ‘kathedraal van onze tijd’.

De Canadezen Gil Peñalosa, bekend van Cities 8-80  en Cityplanner Brent Toderian vertellen over toekomst bestendige steden. Eddie Obeng, changeprofessor, vertelt ons in welke overgangstijd we zitten en wat dat betekent voor Groningen.

Pronkjewaailtjes
Kleine parels, of pronkjewaailtjes zoals de Groninger zegt, zijn er ook, zoals Groningen Broeit bijvoorbeeld, een uniek crowdfundingevent. In ‘the shop of the future’ staat iemand die zegt wat je wél of juist niet staat? Of doen robots dit in de toekomst.

Een andere soort toekomst komt ook ter sprake: die van de warenmarkt, al 350 jaar jong. Hoe gaat het de komende 350 jaar?

Muziek mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het ‘Vergeet-mij-liedje’ is een hartverwarmend kunstproject over ouderen en dementie door zangeres Kim Erkens. En op het mini-cultuurfestival Art Basement is muziek en kunst veel en breed vertegenwoordigd.

Beweegplein
Het Waagplein wordt omgetoverd tot beweegplein. Met pumptrack, freestyle football met Tom Vegter, bewegen in de openbare ruimte en speciaal voor de kinderen komt Hans Nijland van FC Groningen langs samen met 2 voetballers. En heel misschien komt een hele bijzondere special guest langs.

Bijzonder zijn ook de smartbikes. Hippe fietsen, door crazy-gadget-nerds uitgerust met technisch hoogwaardige snufjes. En dat alles in ’s werelds beste fietsstad. Maar er is meer, veel meer. Het complete programma van Let’s Gro 2015 staat op de vernieuwde website www.letsgro.nl

De gemeente Groningen ondersteunt, de Stadjers zorgen voor de invulling. Dat is Let’s Gro!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden