Satiefestival met Reinbert de Leeuw in de Der Aa-kerk Groningen

Erik Satie
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Een Satiefestival wordt zondag 15 november in de Der Aa-kerk gehouden. Verschillende musici, zoals pianist/dirigent Reinbert de Leeuw spelen deze middag werken van de Franse componist Satie.

Erik Satie
Erik Satie (1866 – 1925) was een Franse componist en pianist. Satie leidde het leven van een bohemien. Hij werd gezien als een excentrieke zonderling.

Zijn oeuvre, dat vooral uit piano- en toneelwerken bestaat, raakte na zijn dood in de vergetelheid. Niettemin oefende hij tijdens zijn leven invloed uit op andere componisten zoals Claude Debussy, Maurice Ravel en Francis Poulenc, en later ook op John Cage.

De Amerikaan Cage was het ook die in de jaren veertig op de moderniteit van Satie wees en daarmee de aanzet gaf voor een nieuwe receptie van Saties werken.

Reinbert de Leeuw
Klassieke muziek wordt zelden een hit, maar in de jaren tachtig had Reinbert de Leeuw een enorm succes met zijn opname van de Gymnopédies van Erik Satie.

De Leeuw zegt over Satie: ‘Hij was een componist die zich nergens iets van aantrok. Dat fascineert mij ongelooflijk.’ De Leeuw is bezeten van de mystieke, bijna middeleeuws pure pianomuziek die Satie aan het eind van de negentiende eeuw in Parijs schreef.

Kees Wieringa en Martin Grudaj
Naast De Leeuw spelen Kees Wieringa en Martin Grudaj deze middag muziek van Satie in de Der Aa-kerk.

Pianist, componist en programmamaker Kees Wieringa is in eerste instantie bekend geworden door werken uit te voeren van de Nederlandse componisten Jacob van Domselaer, Daniël Ruyneman en Simeon ten Holt.

Behalve als pianist is hij ook bekend als maker van radio- en televisieprogramma’s.

Als solist heeft Wieringa met veel orkesten opgetreden, zoals onder andere met het Residentie Orkest, het Radio Symfonieorkest, het Balletorkest en het Noord Nederlands Orkest.

Martin Grudaj studeerde cum laude af aan het Conservatorium in Den Haag onder leiding van Lucia Swarts en Troels Svan. Hij heeft, door zijn vertrouwdheid met de volksmuziek van zijn vaderland Albanië, speciale affiniteit ontwikkeld voor improvisatie. Met pianiste Elena Malinova vormt hij het Duo Albarus.

Voor Erik Le Cornu Huele is improvisatie essentieel in zijn spel: de vrijheid om zich in het nu te laten inspireren.

Het programma duurt van 12.00 uur tot 18.00 uur.
Voor meer informatie: www.blgroningen.nl/agenda

Locatie:
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden