Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

CONSPIRACYSINC
Foto: Frank van Beek

Een digitale variant van het ‘Panorama Mesdag’ onder de noemer ‘Moving Mesdag’ is van 19 tot en met 28 december te zien in Groningen.

Dit gebeurt op initiatief van de Gerrit van Houtenstichting.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de in Groningen geboren Hendrik Willem Mesdag overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het Mesdagjaar.

Hendrik Willem Mesdag
Hendrik Willem Mesdag werd op 23 februari 1831 geboren in een herenhuis aan het Hoge der A. Als zoon van een bankier werd hij onderwezen door de directeur van de Academie Minerva in de schilderkunst. In 1856 trouwde hij met Sientje van Houten en kwamen zij te wonen aan de Vismarkt. Na deze periode woonden zij op diverse plekken in binnen- en buitenland.

Moving Mesdag
Moving Mesdag wordt vertoond door 14 speciale gebogen televisieschermen die samen een panorama vormen met een diameter van 10 meter. Deze schermen vormen een cirkel die in een speciaal hiervoor ontworpen ‘dome’ wordt geplaatst op het Waagplein of de Grote Markt van Groningen. ‘
In het digitaal panorama zien bezoekers de vier jaargetijden aan zich voorbij trekken, op verschillende tijdstippen van de dag en met uiteenlopende weertypen.

Groningen is de tweede stad waar Moving Mesdag komt. In Amsterdam was Moving Mesdag met ruim 28.000 bezoekers een groot succes. Groningen wordt de tweede stad waar Moving Mesdag neerstrijkt.

Naast Moving Mesdag wordt er tijdens deze periode ook nog op andere manieren aandacht besteed aan de Mesdag in Stad en provincie. Er zijn tentoonstellingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg en er is een stadswandeling door De Verhalen van Groningen, waarbij je in de voetsporen van Mesdag kan treden.

Ook komt er een buitenexpositie en kunnen de originele Mesdag schilderijen van het stadhuis bezichtigd worden.

Meer informatie is te vinden op: toerisme.groningen.nl/mesdag

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen