26ste editie van Bauhaus WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken

Foto: Publiek Domein

Vandaag, vrijdag 14 februari vindt voor de 26e keer WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken, georganiseerd door Stichting Oud Hollandse Gerechten plaats in de keukens van het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen.

De deelnemers strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. De jury geeft op verschillende onderdelen aan de deelnemers, zoals smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.

Bijzondere onderdelen

  • Er zijn 2 kooksessies. De eerste start om 9.00 uur en de tweede sessie om 13.00 uur. Bezoekers kunnen de kooksessies volgen vanaf de “groene” tribune en vanaf de vele tv schermen, die door de school heen zijn geplaatst.
  • Enkele deelnemers gaan exclusief buiten koken.
  • Naast enkele kraampjes met regionale producten, zoals peulvruchten en worsten, kunnen bezoekers deelnemen aan de Quiz van sponser Greydanus met vragen over vergeten groenten, waar leuke prijsjes mee te winnen zijn.

Het is leuk voor bezoekers om te komen kijken en rond 12.00 uur en 16.00 uur te proeven van de verschillende presentaties van de deelnemers van snert en stamppot.

Jury WK Snertkoken en WK Stamppotkoken 2020:

Ger Warink uit Loppersum, Voorzitter jury. Heeft een aantal jaren meegedraaid in de jury en komt uit een horecafamilie. Carolina Verhoeven uit Appelscha, is Culinair expert en eigenaar van de Academie Culinaire Historie. Johan Klein Gebbink uit Doorwerth, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Al jaren chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal in binnen- en buitenland, zoals in 2014 bij het WK Voetbal in Brazilië. Daarnaast mede-eigenaar van Kookstudio Cookdown in Doorwerth. Sjoerd Flameling uit Grouw, Leraar en Chefkok van een gerenommeerd restaurant. Als oud-deelnemer van het WK Snertkoken en later van het WK Stamppotkoken heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept. In 2003 was hij wereldkampioen WK Snertkoken. Siegfried Niemeyer uit Osnabruck Duitsland. In 2009 heeft Siegfried meegedaan als deelnemer. John Spruit uit Vriezeveen, oud wereldkampioen Stamppotkoken 2018, Ambassadeur Euro-Toques en chef kok Eurest NL – Compass group.

Tijdens de jubileum editie van 25 jaar WK Snertkoken is Snertkoken bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De belangstelling voor deelneming aan de 26ste editie van het WK Snertkoken en WK Stamppotkoken is opnieuw groot. Er hebben zich uit het hele land een aantal deelnemers ingeschreven. De oudste is 80 jaar en de jongste is 12 jaar…!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden