Spiegeloog: lezing over zelfportretten

Foto: 'Butterfly' van Kinke Kooi

Een lezing over ‘Zelfportretten’ organiseert Stichting Kunst in Zicht woensdag 4 november in de Remonstrantse kerk.

De lezing wordt georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling Spiegeloog, een tentoonstelling met meer dan honderd schilderijen, tekeningen, foto- en videowerken en installaties in het Museum Arnhem.

Spiegeloog
Het zelfportret is een intieme aangelegenheid tussen de schilder, zijn spiegel en het paneel of doek. Als we naar zelfportretten kijken, kijken we eigenlijk niet naar het oog van de schilder, maar naar zijn of haar spiegeloog. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling Spiegeloog in Arnhem.

Zelfportret
Naast de weergave van het uiterlijk of als spiegel van de ziel van de kunstenaar laat het zelfportret ook de tijdgeest zien. In de tweede helft van de twintigste eeuw wordt het zelfportret in de conceptuele en feministische kunst ingezet om politieke, sociale en andere maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen.

Het Zelf is een hoogst individueel en tegelijkertijd universeel verschijnsel, uitgedrukt in het zelfportret van kunstenaars als Jan Mankes, Katharina Behrend, Carel Willink en Gerrit van ’t Net.

Natuurlijk is er ook aandacht voor het meest democratische zelfportret aller tijden: de selfie.

Eric Bos
Deze lezing wordt gegeven door Eric Bos. Hij geeft colleges kunstbeschouwing aan de Klassieke Academie in Groningen. Hij is tevens schrijver, journalist en beeldend kunstenaar. Als schilder weet hij uit eigen ervaring wat er bij een zelfportret komt kijken.

Serie lezingen
Dit is de derde lezing in een serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk. Op dinsdag 17 november is de vierde lezing: Selfies uit de Gouden Eeuw. En donderdag 19 november is er een lezing over de Schotse kunstenaarsgroep The Glasgow Boys.

Kunst in Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Entree: € 12,50
Aanmelden via Kunst In Zicht Groningen: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen