Succesvol ESNS 2020 met meer dan 42.000 mensen en 347 acts

Foto: Niels Knelis

De organisatie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) kijkt opnieuw terug op een succesvol festival en conferentie. De 34e editie van ESNS werd zaterdagavond afgesloten in de Oosterpoort met Noorderslag.

Meer dan 42.000 mensen woonden deze editie bij, waarbij 347 acts uit 33 landen zich presenteerden aan het publiek in 48 zalen door de hele stad. Zwitserland, het focusland van dit jaar, droeg bij aan de line-up met 22 acts, waaronder Emilie Zoé, L’Eclair en Black Sea Dahu. De conferentie werd bezocht door 4.323 muziekprofessionals uit 52 landen, die de laatste ontwikkelingen in de muziekbusiness bespraken.

ESNS 2020 werd op dinsdag afgetrapt met het Popgala Noord, de prijsuitreiking voor de muziekindustrie in Noord-Nederland, en eindigde met de onthulling van de Popprijs-winnaar op zaterdag.

Festivals die meedoen aan het European Talent Exchange Programme (ETEP) onthulden de eerste serie artiesten die je deze zomer in de gaten moet houden, waaronder enkele van de hoogtepunten van deze editie: Squid (gb), Yīn Yīn (nl), Alyona Alyona (ua), Celeste (gb), Altın Gün (nl), Black Country, New Road (gb), Pongo (pt), Inhaler (ie), Meduza (it), Molchat Doma (by), French 79 (fr) en Charlotte Adigéry (be).

De ESNS conferentie bood sprekers zowel binnen als buiten Europa een podium. Dit jaar werd het Forum Groningen toegevoegd als een inspirerende nieuwe locatie voor de conferentie.

Popprijs

De Popprijs 2019 werd in De Oosterpoort tijdens Noorderslag uitgereikt aan Floor Jansen. Jansen is al enkele jaren succesvol als zangeres van Finse symfonische metalband Nightwish, maar werd bekend onder het grote publiek met haar bijdrage aan tv-programma De Beste Zangers.

Music Moves Europe Talent Awards

Op vrijdagavond werden de tweede jaarlijkse Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt. De winnaars van dit jaar zijn Meduza (it), girl in red (no), NAAZ (nl), Anna Leone (se), PONGO (pt), HARMED (hu), 5K HD (at) en Flohio (gb). Naast haar juryprijs ontving de 21-jarige NAAZ ook de publieksprijs. De avond werd gepresenteerd door de Oostenrijkse zanger Tom Neuwirth (WURST).

European Festival Awards

De beste festivals van Europa ontvingen op woensdag de European Festival Awards. Glastonbury Festival, Open’er, Electric Castle, No Sleep Festival en WME’s Lucy Dickins waren onder de gelukkige prijswinnaars.

Pop Media Prijs, Pop Stipendium en IJzeren Podiumdieren

Naast de Popprijs was Noorderslag de locatie voor nog drie prijsceremonies. Radiomaker Rob Stenders (NPO Radio 2) kreeg de Pop Media Prijs, de prijs voor een beduidende bijdrage aan de popjournalistiek. Het Pop Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter waarde van 10.000 euro, ging naar singer-songwriter Judy Blank. De IJzeren Podiumdieren voor professionals in de live-popsector, gingen naar (onder andere) Rotown en Roadburn.

Eurosonic Noorderslag vindt in 2021 plaats van 13 tot en met 16 januari.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen