Nacht van de Nacht 2015 in Blaauw Sterrenwacht

Foto: Blaauw Sterrenwacht

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert zaterdag 24 oktober, tijdens de 11e Nacht van de Nacht, een publieksavond met als thema: ‘Leven in het heelal‘.

Met de Nacht van de Nacht wordt ook aandacht gevraagd voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Bij helder weer wordt naar sterren gekeken met de Gratama Telescoop en telescopen van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Verschillende dubbelsterren, zoals Albireo en Epsilon Lyra, planetaire nevels en sterrengroepen zullen onder andere te zien zijn.

Als het weer niet meewerkt worden rondleidingen in de sterrenwacht gegeven en beelden van het heelal getoond.

Leven op andere planeten
Prof. dr. Inga Kamp geeft een lezing over de mogelijkheid van leven op andere planeten dan de aarde.

Verder wordt een show opgevoerd in het Kapteyn Mobiele Planetarium en kan geëxperimenteerd worden op de doe- en ontdektentoonstelling ‘Science LinX’.

Het Infoversum toont trailers van zijn full dome films.

Kinderen
Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen meedoen aan een sterrenquiz voor een VIP-rondleiding in de sterrenwacht. Ook kunnen ze zich uitleven in de kinderknutselhoek.

Onder begeleiding van SRON Netherlands Institute for Space Research kunnen de kinderen een eigen komeet maken met koolzuursneeuw, of een schaalmodel kleien van dwergplaneet Pluto & zijn maan Charon.

Nacht van de Nacht
Weinig landen zijn zo fel, inefficiënt en nodeloos verlicht als Nederland, een overdaad die voor mensen, planten én dieren hinderlijk is. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en lichtvervuiling aan de kaak te stellen, organiseren Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook de Blaauw Sterrenwacht sluit zich bij dit initiatief aan.

Blauw Sterrenwacht
De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in Groningen. De sterrenwacht is 24 oktober van 18.00 tot 23.00 uur geopend. Deelname is gratis.
Aanmelding (wordt aanbevolen): www.rug.nl/sterrenwacht.

Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen