Uitgebreid programma viering 25-jarig jubileum Groninger Museum

Foto: CC BY/SA 4.0/Wikipedia Commons/ Rob Koster

Het is in oktober 25 jaar geleden dat het iconische gebouw op het Museumeiland in Groningen door toenmalig Koningin Beatrix werd geopend. Om dit jubileum te vieren biedt het Groninger Museum in oktober een uitgebreid programma aan.

Hoogtepunten van het spraakmakend programma zijn de nieuwe tentoonstelling Mondo Mendini en een feestweekend voor alle Groningers.

Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini

Mondo Mendini omvat een brede selectie uit het rijke, humoristische en provocerende werk van de beroemde Italiaanse vormgever Alessandro Mendini. Hij was de hoofdarchitect van het Groninger Museum. Daarnaast eert Mendini zijn inspiratiebronnen en toont werk van beroemde meesters als Paul Signac, Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky, maar ook van minder bekende twintigste-eeuwse Italiaanse designers. Mondo Mendini is vanaf 12 oktober te zien.

Feestweekend

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober viert het Groninger Museum feest met een feestweekend met muziek, poëzie, theater, dans en nog veel meer.

Bezoekers kunnen genieten van POP Groningen-bands DOR, Het Kanaal en Cashmyra. Op zaterdag 26 oktober is het museum tot 22 uur geopend. De toegang is het hele weekend voor iedereen gratis.

Kunstspot Talkshow

Kunstspot, het online platform voor beeldende- en toegepaste kunst, host op zaterdag 26 oktober van 14 tot 17 uur een talkshow over het Groninger Museumgebouw. Een live programma met gesprekken over het verleden, het heden en de toekomst van het Groninger Museum.

Gasten uit het binnen- en buitenland zijn onder andere: Frénk van der Linden, Jeltje van Nieuwenhoven, Christiane Lange (directeur Staatsgalerie Stuttgart) en Suzanne Titz (directeur Museum Abteiberg, Mönchengladbach). Studenten van het Prins Claus Conservatorium verzorgen een muzikaal intermezzo.

Bakwedstrijd

Een Mendinitrap-taart of een cake in de vorm van de gouden toren: bij deze bakwedstrijd gaat het erom dat het gebouw de inspiratiebron is. Aanmelden voor de bakwedstrijd kan tot 15 oktober op groningermuseum.nl/bakwedstrijd. Op woensdagmiddag 23 oktober beoordeelt de jury, onder leiding van meester patissier Hidde de Brabander, de creaties op vorm en smaak en kiest de winnaar.

Prijsvraag: hoeveel steentjes heeft de Mendinitrap?

Ter ere van de 25ste verjaardag van het Groninger Museumgebouw zijn alle mozaïeksteentjes van de iconische wenteltrap in de entreehal geteld. Degene met de beste schatting wint een Amuleto-lamp en de tweede prijs is een Swatch-horloge, beide prijzen zijn ontworpen door Alessandro Mendini. De winnaar wordt tijdens het feestweekend op zondag 27 oktober bekendgemaakt.

De Grote Groninger Museum Kunst en Cultuurquiz

De quiz van het Groninger Museum en Dagblad van het Noorden is op vrijdag 1 november om 19 uur. Teams testen hier hun kennis over de Groninger kunst en cultuur. Het beste team wint een mooie prijs.

Voor meer informatie en het volledige programma : groningermuseum.nl/25

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden