Lezing over ‘De avant-gardisten – de Russische Revolutie in de kunst 1917-1935’

Foto: Kunst in Zicht Groningen

Dr. Sjeng Scheijen geeft op donderdag 3 oktober een lezing over de Russische Revolutie in de kunst 1917-1935 in de Remonstrantse kerk in Groningen .

Rusland oktober 1917: de bolsjewieken aan de macht

Vijf maanden na de Russische Revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Wassily Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting’. Deze avant-gardisten willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef.

Stalins terreurstaat

Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat.

Het lot van de avant-gardisten beschreven

Sjeng Scheijen schreef het boek De Avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935. Daarin is deze verbijsterende geschiedenis voor het eerst in zijn geheel beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.

Na de lezing is er een mogelijkheid het boek De Avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935 te kopen en te laten signeren.

Sjeng Scheijen is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times, The New Yorker en The Sunday Times.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 15,00. Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651

Locatie

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen