100 jaar vrouwenkiesrecht op Noorderzon

Foto: De Redactie

In de Horatiotent op Noorderzon biedt De Verhalen van Groningen op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus een programma in het teken van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Precies honderd jaar geleden verkregen Nederlandse vrouwen na een lange strijd het actieve kiesrecht. In Groningen wordt dit jubileum groots gevierd.

Met theater, cabaret, muziek, lezingen, film en debatten geven diverse partijen op uitnodiging van De Verhalen van Groningen invulling aan dit thema. Het is een doorlopend programma waarin vrouwen, feminisme en inclusiviteit centraal staan.

Programma in Horatiotent

Er is theater door Het Peloton, dat Suffragette speelt, en de Noorderlingen, met de voorstelling For What It’s Worth.

Daarnaast brengen Marieke Klooster & Gabriëlle Glasbeek hun cabareteske voorstelling Voorwaarts! naar Noorderzon.

Groninger Vrouwengalerij-ambassadeur Marlene Bakker komt nummers van haar album RAIF zingen. Daarnaast worden fragmenten uit de film Aletta Jacobs, het hoogste streven getoond, met toelichting van de makers.

Mineke Bosch (RUG/Groninger Museum) en Dineke Stam (Intercultural Museum and Heritage Projects) geven ieders een flitslezing van ongeveer 15 minuten over de strijd om het vrouwenkiesrecht.

De vrouwen van de sociale onderneming Vanhulley komen vertellen over de unieke werkwijze waarbij vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt boxershorts maken en tegelijkertijd een opleiding krijgen. Ook is Vanhulley op zaterdagmiddag aanwezig met een mobiel atelier.

Daarnaast is er een randprogramma met een wandeling Kunst op straat van het CBK én de expositie Groninger Vrouwengalerij en luisteren naar podcasts over Groninger vrouwen.

Het programma in de Horatiotent is gratis.

Kijk voor meer informatie: deverhalenvangroningen.nl

Reacties

0