Viering en herdenking Groningens Ontzet 2019

Foto: Archief De Redactie

Voor de 145ste keer vieren en herdenken Groningers vieren en herdenken dit jaar het Ontzet van de Stad Groningen. De feestelijkheden begonnen dinsdag met de Zomerkermis op de Grote Markt.

Een delegatie van het bestuur van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken die de herdenking en viering organiseert, gaf dinsdagmiddag het startsein voor de kermis die tot en met 28 augustus in de binnenstad blijft staan.

De echte viering en herdenking concentreert zich op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus. Op het programma staan traditionele activiteiten als de Paardenkeuring op de Vismarkt, het Concours Hippique op de Drafbaan van het Stadspark en het afsluitende groots en briljant vuurwerk in de Zuiderhaven. Ook zijn er nieuwe festiviteiten.

Voorstellingen Bommen Berend Jeugdkoor

Het Bommen Berend Jeugdkoor speelt drie voorstellingen op de binnenplaats van het Noordelijk Scheevaartmuseum aan de Brugstraat. In deze voorstellingen zetten de jonge acteurs een verhaal neer dat zich afspeelt in 1672, het jaar dat de Groningens zich wisten te ontdoen van de vijandelijkheden van Bommen Berend. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen het Groningens Ontzet.

Kaarten zijn gratis, maar reserveren is gewenst en kan via [email protected] of [email protected]. Speeltijden zijn op woensdag 28 augustus om twee uur, vier uur en half acht.

Zomeravondconcert Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien geeft dinsdagavond 27 augustus om 20.00 uur een zomeravondconcert op de Ossenmarkt. Op het programma staan bekende melodieën uit tv-series van vroeger en nu.

De presentatie is in handen van Eric Corton. Solist is mondharmonicaspeler Hermine Deurloo die door kenners de nieuwe Toots Tielemans wordt genoemd en speelde met Metropole Orkest en jazz musici als Candy Dulfer en Han Bennink.

Hedendaagse popmuziek op Waagplein

Liefhebbers van hedendaagse popmuziek kunnen dinsdag 28 augustus vanaf 17.30 uur terecht op het Waagplein. CYNN, Wanton, The Mudd en Haas treden hier gratis op.

Groote Maaltijd

Voor de Groote Maaltijd, een succesvol onderdeel van de feestelijkheden op 28 augustus, hebben zich dit jaar al meer dan 120 vrienden, gasten en sponsoren van Volksvermaken gemeld. Zij krijgen op straat voor restaurant de Weeva een maaltijd van zuurkool en gehaktbal opgediend.

Het volledige programma van de viering en herdenking van het Ontzet van Groningen is te vinden op de website van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden