Graan zichten op Landgoed Verhildersum Leens

Foto: Landgoed Verhildersum Leens

In de aanloop naar de historische dagen, het grootste living history evenement van het Hogeland, gaan de vrijwilligers van Landgoed Verhildersum het verleden laten herleven.

De rogge is zichtrijp en het moet er af. Donderdag 18 juli beginnen rond half twaalf de vrijwilligers aan het karwei. De zichten zijn gescherpt (gehaard) en de historische kleding is weer tevoorschijn gehaald. De zichtmachine is weer in orde gemaakt en wordt naar het land gebracht.

Met elkaar het land in, de zicht op de nek en de strekel in de kontbuuts, voor de zichtmachine aan om ruimte te maken. In het midden van het land loopt een afwateringsgreppel en de mannen van de machine zien hier nog wat problemen. Maar met elkaar is er veel ervaring en zal ook dit opgelost worden.

Op de plaatsen waar met de hand wordt gezicht zullen ook de schoven met de hand worden gebonden. Een leuke manier voor het publiek om dit zelf eens te proberen. De mannen zullen graag vertellen en voordoen hoe het binden gaat.

Het grootste gedeelte zal door de zichtmachine gebeuren. En als de schoven op het land liggen wordt er met elkaar gehokt. De schoven worden dan in groepjes tegen elkaar gezet om verder te drogen. Als soldaten in het gelid, zo moet het er uitzien.

Als het goed gedroogd is wordt het in een bult op het land bij de boerderij gezet. Dit graan zal worden gebruikt tijdens de historische dagen op Verhildersum, op zaterdag 10 en zondag 11 augustus, wanneer de stoomdorsmachine komt om het graan te dorsen.

Kortom een leuke manier om kennis te maken met een verleden wat vroeger zo gewoon was en nu zo bijzonder. Donderdag 18 juli vanaf 11.30 uur zal het een gezellige bedrijvigheid zijn naast de parkeerplaats van Landgoed Verhildersum aan de Wierde in Leens.

Reacties

0