Filmavond in Sociëteit De Harmonie: The real inglorious bastards

De drie helden uit de film van Quentin Tarantino: Franz Weber, Hans Wijnberg en Fred Mayer (vlnr)
De drie helden uit de film van Quentin Tarantino: Franz Weber, Hans Wijnberg en Fred Mayer (vlnr)
Foto: Bron: F. Meyer Archives

In Sociëteit De Harmonie wordt dinsdag 7 mei een bijzondere filmavond georganiseerd. In de grote zaal draait wordt de documentaire ‘The real inglorious bastards’ vertoond.

Deze documentaire gaat over de daden van de bekende Joodse professor Hans Wijnberg en zijn medestrijder Fred Mayer in de Tweede Wereldoorlog.

De documentaire laat meer zien over de film ‘Inglourious bastards’ die Quentin Tarantino maakte; losjes gebaseerd op de bevrijding van Innsbruck.

Professor Hans Wijnberg: roemruchte rol in de oorlog

Hans Wijnberg is de kleinzoon van Louis Wijnberg, uitvinder van Simson, bekend van fietsbandplaksetjes. Hij is de vader van psychotherapeut Jeffrey Wijnberg en de grootvader van publicist Rob Wijnberg.

Hans Wijnberg vluchtte met zijn tweelingbroer Louis (loek) in de tweede wereldoorlog naar Amerika. In 1943 werd hij in Texas door het Amerikaanse leger opgeleid tot parachutist en daarna in Washington tot geheim agent.

In 1944 werd hij, samen met Fred Mayer, gestationeerd bij de Amerikaanse militaire inlichtingendienst in Bari (Italië) van waaruit de geheime operaties in Zuid-Europa en de Alpenregio werden aangestuurd. Daar werd ook de operatie Greenup in het leven geroepen die als doel had de logistiek van de Duitsers in kaart te brengen. Later leidde hij onder andere de bevrijding van Innsbruck. In de oorlog werkte Wijnberg onder de naam Hugh Wynn (you win) voor de OSS, de voorloper van de CIA.

De promovendus van Ben Feringa

In 1960 kwam hij definitief terug naar Nederland en werd hoogleraar in de organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij zich met name bezighield met de stereochemie van organische reacties en chemische synthese. Het eerste stabiele bromonium-ion en 1,2-dioxetaan zijn ontdekkingen die onlosmakelijk verbonden zijn met Hans Wijnberg. Over de hele wereld wordt Hans Wijnberg beschouwd als een van de grondleggers van de asymmetrische organokatalyse, een veld waarin hij ver zijn tijd vooruit was.

Professor Wijnberg begeleidde 63 promovendi van wie een twaalftal, onder wie Nobelprijswinnaar Ben Feringa en winnaar van de Spinozaprijs Bert Meijer, hoogleraar werden.

Wijnberg stierf de dag na de opname van deze documentaire. Zijn dochter Audrey Wijnberg houdt de inleiding op de film. Ongeveer vijftien jaar na de oorlog kwam Hans Wijnberg terecht bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij een tijdlang werkte en vrijwel nooit over zijn verleden sprak. Ook zijn dochter wist weinig van de details van het oorlogsverleden af, tot haar vader er in de documentaire uitgebreid over vertelde.

De aanvang is om 20.00 uur. Entree voor leden gratis, gasten 5 euro.

Locatie: Sociëteit De Harmonie, Kreupelstraat 10 in Groningen.

Voor meer informatie op www.societeitdeharmonie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen