Lezing in Infoversum over ruimtemissies naar dwergplaneten

Foto: De Redactie

Donderdag 24 september vindt een bijzondere lezing plaats over de hoogtepunten van ruimtemissies Dawn en New Horizon naar dwergplaneten Pluto en Ceres.

Dr. Michael Mueller van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de vrijwel nog onbekende dwergplaneten Pluto en Ceres met indrukwekkende full dome beelden op het koepelscherm: “Van canyons tot zwarte duinen en immense gletsjers.”

Jaren onderweg
Afgelopen jaar waren de dwergplaneten Pluto en Ceres veelvuldig in het nieuws. Ruimtesondes Dawn en New Horizons bereikten na hun jarenlange reis vanaf de aarde in 2015 dan eindelijk hun afzonderlijk hun doel.

Dawn en New Horizons
Deze verre werelden werden nog nooit eerder van zo dichtbij door de mens verkend. Ruimtesonde Dawn arriveerde in maart bij Ceres en New Horizons scheerde in juli vlak langs Pluto op 12.500 km afstand van het oppervlak.

Beide missies hebben nu al een schat aan informatie gegeven over de twee dwergplaneten, die van grote waarde is voor ons begrip van het ontstaan van het zonnestelsel.

Michael Mueller
Dr. Michael Mueller is planeetonderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bestudeert asteroïden en de zogenaamde Kuipergordel, waar dwergplaneet Pluto ook onderdeel van is. Mueller heeft zelfs een asteroïde op zijn naam staan: asteroid 17779 Migomueller. Hij ondersteunt tevens de softwareontwikkeling voor de ruimtetelescopen Herschel en JWST.

De lezing is onderdeel van de reeks maandelijkse sterrenkundelezingen die in samenwerking met Blaauw Sterrenwacht elke laatste donderdag van de maand plaatsvindt in Infoversum.

De lezing is donderdag 24 september om 20.00 uur.

Voor meer informatie: www.infoversum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden