Landgoed Verhildersum Leens start nieuw seizoen

Edzard
Foto: Landgoed Verhildersum Leens

Landgoed Verhildersum in Leens opent vandaag, zaterdag 30 maart haar deuren voor een nieuw seizoen.

Er is de afgelopen winterperiode hard gewerkt door medewerkers en vrijwilligers. Alles heeft een grote schoonmaakbeurt gehad en er zijn nieuwe exposities samengesteld. Rondom de borg zijn de singels gedund, zieke bomen en opslag verwijderd, nieuwe bruggen geplaatst en paden verbreed en voorzien van nieuwe schelpen.

In het Koesthuis bij de borg is dit seizoen de expositie ‘Edzard Heer van Leens’. In de museumboerderij is aandacht voor de kinderen van de borg, de boer en de arbeider in de expositie ‘Spelen met…’. Bovendien zijn er een aantal bijzondere films te zien die meer licht werpen op het leven en werken in het heden en verleden op Verhildersum.

Expositie ‘Edzard Heer van Leens’

In 2017 heeft Landgoed Verhildersum het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh via crowdfunding en met behulp van Vereniging Rembrandt kunnen aankopen. Na een grondige restauratie in 2018 is Edzard nu teruggekeerd op het stamslot van de familie te Leens, na een afwezigheid van honderden jaren. In de tentoonstelling wordt onder andere uitleg gegeven over deze restauratie.

Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh, geboren in 1657, werd na het overlijden van zijn vader Allard Heer van Verhildersum en Leens. Hij was toen 16 jaar. Het familieportret van het hele gezin van vader Allard Tjarda van Starkenborgh en moeder Gratia Susanna Clant van Scheltkema Nijenstein hangt in de grote zaal van de borg Verhildersum. Dit grote schilderij is rond 1670 geschilderd door Martinus van Grevenbroeck, die ook dit pas teruggevonden portret van Edzard heeft gemaakt. Ook het portret van drie van Edzards zussen, tevens geschilderd door Van Grevenbroeck, is te zien in het Koetshuis.

De film in de expositie vertelt u meer over dit gezin op het grote familieportret. Edzard stamde uit een belangrijke familie en was een belangrijk man. Hij was niet alleen borgheer en Heer van Leens, maar maakte ook carrière in het leger. Hij werd kapitein van de infanterie, later majoor-generaal van de cavalerie en uiteindelijk commandant van Coevorden. Door te trouwen met een dochter uit een rijke en invloedrijke familie, werd zijn invloed en vermogen uitgebreid. Edzard en zijn 2e vrouw Anna Habina Lewe van Middelstum lieten de borg verbouwen helemaal in de stijl en naar de mode van de zeventiende eeuw. Hieraan herinneren nog verschillende elementen op Verhildersum, zoals het alliantiewapen boven de voordeur. Anna Habina gaf later opdracht voor de bouw van het beroemde Hinszorgel in Leens.

In het Koetshuis is naast deze expositie ook aandacht voor de huidige bewoners van de borg, namelijk de vleermuizen. Middels een film kunt u kennismaken met de bijzondere leefwereld van de verschillende vleermuizensoorten die op Verhildersum verblijven.

Veranderingen

Zoals gewoonlijk worden in de borg ieder jaar veranderingen doorgevoerd. Dit jaar is de eetkamertafel gedekt met het pas verkregen Boch-servies. Dit mooie wit-blauwe servies is 18e eeuws, afkomstig van buitenhuis ‘De Tempel’. Ook het pas verworven empire buffet met prachtig marqueterie/inlegwerk, afkomstig van de nazaten Tjarda van Starkenborgh, heeft een plaats gekregen in de eetkamer.

In de museumboerderij is de tentoonstelling ‘Spelen met…’, de kinderen van de borg, de boerderij en ’t hoeske. Ontdek de wereld van deze kinderen in de 19e eeuw.

Ook is hier een gedeelte van de textielcollectie van Verhildersum tentoongesteld. Caraco jakken (vrouwen jakken met een schootje, van sits, bedrukte katoen of zijde uit de tweede helft van de 18e eeuw), maar ook een bruidsjapon uit 1823 en natuurlijk historische kinderkleding. En in de landbouwschuur ervaren bezoekers het boerenbedrijf rond 1850, met extra aandacht voor de smid, de stelmaker en de Arendploeg. In een korte film over het ploegen anno 1850 komen de verschillen tussen de Groninger voetploeg en de Arendploeg duidelijk naar voren.

Over de bouwgeschiedenis van de borg is nu een prachtige film te bewonderen in de museumboerderij. Stap terug in de tijd en ervaar de ontwikkelingen door de eeuwen heen. Van imposante borg tot landhuis.

Op Landgoed Verhildersum Leens worden gedurende het seizoen allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Het eerste evenement voor jong (en oud) is het paaseitjes zoeken op de tweede paasdag.

Het landgoed is open van dinsdag tot en met zondag, van half elf tot vijf uur.

Voor meer informatie over de openingstijden, toegangsprijzen, evenementen en activiteiten: www.verhildersum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden