Gratis Stadjersnight ‘Made in Stad’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

'Made in Stad – Stoelen van J.A. Huizinga’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.
Foto: © Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op donderdag 7 februari organiseert Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert donderdag 7 februari een gratis Stadjersnight. Deze staat volledig in het teken van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’.

Bezoekers aan de Stadjersnight worden ontvangen met echt Huizinga Blond biertje, er zijn lezingen, rondleidingen, gedichten en muziek.

Stoelen met een geschiedenis

Jacobus Abraham Huizinga (1861-1937) richtte in 1889 meubelfabriek ‘Nederland’ op in de stad Groningen. In de jaren die volgden werden, naast aller allerlei ander meubilair, in de fabriek aan de Westersingel duizenden en duizenden stoelen gemaakt. Stoelen die generaties lang mee gingen.

In de tentoonstelling ‘Made in Stad’ zijn meer dan 30 bijzondere, klassieke, eenvoudige en sierlijke exemplaren afkomstig uit de meubelfabriek van Huizinga te zien. Elke stoel heeft zijn eigen geschiedenis en zijn eigen verhaal.

Lezingen

Fred Ootjers van de Stichting Huizinga Meubel Nederland geeft twee lezingen tijdens de Stadjersnight. In de eerste, meer algemene lezing laat hij bezoekers kennis maken met Huizinga en zijn meubelfabriek ‘Nederland’. In de tweede lezing gaat hij in op de moeizaam maar ontzettend interessante speurtocht naar bronnen voor het onderzoek over Huizinga.

Speciaal bier en poëzie uit Stad

Brouwerij Martinus uit Stad heeft speciaal voor de tentoonstelling Huizinga Blond bier gebotteld. Dit biertje wordt als welkomstdrankje geserveerd. Ook is er muziek en stadsdichter Lilian Zielstra (1991), de eerste winnares van de Frans Vogel Poëzieprijs, draagt voor uit eigen werk.

De eerste vijftig bezoekers krijgen na afloop een gevulde schiere kadopuut mee naar huis. De Stadjersnight is 7 februari van 19.30 uur tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

Het is een van de laatste mogelijkheden om de expositie over een interessant stukje Groninger geschiedenis in het museum te bekijken, zondag 10 februari is de allerlaatste dag.

Reacties

article
775199
Gratis Stadjersnight 'Made in Stad' in Noordelijk Scheepvaartmuseum
Op donderdag 7 februari organiseert Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert donderdag 7 februari een gratis Stadjersnight.
https://groningen.nieuws.nl/evenementen-in-groningen/775199/gratis-stadjersnight-made-in-stad-in-noordelijk-scheepvaartmuseum/
2019-02-03T09:05:12+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/02/02190631/Opening-Huizinga.jpg
Evenementen in Groningen