25ste editie Wk Snertkoken en WK Stampotkoken in Groningen

Foto: Publiek Domein

Voor de 25e keer organiseert Stichting Oud Hollandse Gerechten het BAUHAUS WK Snertkoken en WK Stamppotkoken in de keukens van het Alfa-college. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor deze jubileumeditie dat vrijdag 19 februari plaatsvindt.

De deelnemers strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury beoordeelt de snert en stamppot op de onderdelen smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.

Immaterieel Erfgoed

Het evenement zal tijdens deze Jubileum-editie worden bijgeschreven in het register van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bevestiging worden ondertekend.

Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa college Kluiverboom is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snertkoken.

Jubileum SNERT boek

Daarnaast is de presentatie van het Jubileum SNERT boek. Projectleider Carin van de Wal heeft in de afgelopen periode dozen vol historie en recepten doorgeworsteld en daaruit is een prachtig document met veel foto’s, recepten en andere herinneringen ontstaan. Het SNERT boek wordt in samenwerking met Noordproof in Bedum uitgegeven.

“Wij zien uit naar de Jubileum 25 ste editie, waarbij nog meer verrassingen op het programma staan”, aldus Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten.

Speciaal voor deze Jubileumeditie is een nieuwe categorie toegevoegd: ‘Buitenkoken’. Koks kunnen zich op het voorplein van het Alfa college buiten uitleven in ‘Oorspronkelijk koken’.

“Oorspronkelijk Koken is het koken zoals het in het verleden gebeurde, op houtvuur. Deze vorm van koken zorgde voor prachtige gerechten die we ook vandaag de dag nog kennen. Oorspronkelijk koken is ook ambachtelijk koken. Vers en zoveel mogelijk in het seizoen”, aldus de uitleg op website www.devuurmeester.nl van Christian Boomker.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar [email protected].

Het Alfa-college Kluiverboom raakt langzamerhand in de snert en stamppot sfeer. Men is samen met enkele klassen druk met de voorbereidingen bezig. De studenten worden ingezet voor het opstellen van een draaiboek en de begeleiding van de deelnemers, maar ook om de te verwachten bezoekers goed te ontvangen.

Locatie

Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen