Lezing over Iran – Bakermat van de beschaving

Gouden armband, 530-333 v.Chr., Hamedan (detail).
Gouden armband, 530-333 v.Chr., Hamedan (detail).
Foto: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Historicus Kees Dinkla geeft op woensdag 10 oktober in de Remonstrantse Kerk te Groningen een lezing over Iran – Bakermat van de beschaving.

Eén van de oudste culturen

De lezing sluit aan bij de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving die in het Drents Museum is te zien.

Kees Dinkla neemt ons mee op reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een duizelingwekkende periode van 7000 v. Chr. tot 1700 na Chr. Aan de hand van kleitabletten met spijkerschrift, gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens en prachtig beschilderd aardewerk volgen we het spoor van de geschiedenis van één van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld.

Nooit eerder in Nederland te zien

Een groot deel van de schatten is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest. De objecten illustreren stuk voor stuk de hoogontwikkelde cultuur, het raffinement en de rijkdom van de verschillende opeenvolgende Iraanse koninkrijken.

Kees Dinkla

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.

Kunst in Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via [email protected] of telefonisch 050-318 86 51.

Locatie

Remonstrantse Kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen