De Oude Suikerfabriek in Groningen is van zondag 23 augustus tot en met zondag 11 oktober het decor van de 22ste Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie.
Het thema van het festival is'DATA RUSH'.
In de gelijknamige hoofdtentoonstelling maken internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk. We omringen ons met virtuele netwerken, maar in hoeverre hebben wij zelf nog de macht over onze data?
Curator Wim Melis: "We hebben voor een actueel en tegelijkertijd uitdagend thema gekozen. Het dataverkeer, dat ingrijpt op alle facetten van ons leven, en de hele virtuele samenleving is voor het blote oog onzichtbaar. Hoe fotografeer je iets dat nauwelijks te fotograferen valt?"
'DATA RUSH' heeft ook 2 nevenexposities en een verdiepend programma rond het thema 'Privacy en surveillance'.
DATA RUSH
Dit jaar heeft de helft van de mensheid een internetverbinding. In 'DATA RUSH' houdt Noorderlicht ons digitale leven tegen het licht.
Ongeveer 50 kunstenaars tonen in nieuw en bestaand werk het spanningsveld tussen digitale vrijheid en de strijd om onze data. Noorderlicht zal voor het eerst ook 3D-installaties en werk van multimediakunstenaars tonen in samenwerking met When Art Meets Science (WAMS).
'Fearless Genius' is onderdeel van DATA RUSH. Doug Menuez documenteerde op uitnodiging van onder andere Steve Jobs de roerige beginjaren van de technologie- en internetpioniers in Silicon Valley.
PULSE
De tweede internationale groepstentoonstelling van het festival is 'PULSE en toont poëtische reacties van 16 fotografen op de wereld om hen heen.
In een inmiddels klassiek geworden tijdloze manier van fotograferen, waarin referenties naar fotografen als Daido Moriyami en William Klein genoemd kunnen worden, staat het intuïtieve en schurende werk van deze fotografen lijnrecht tegenover 'DATA RUSH' en gaat er tegelijkertijd mee in dialoog.
In samenwerking met Fotobookfestival Kassel toont Noorderlicht binnen 'PULSE' het project 'On Daido', voor het eerst als expositie. Deze hommage aan Moriyami en eerbetoon aan de fotografie in brede zin bevat werk van onder meer Antoine D’Agata, Rinko Kawauchi, Ken Schles, Anders Petersen en Alec Soth.
MAKING ONESELF
In de Noorderlicht Fotogalerie tonen gastcuratoren Andrea Stultiens en Alexander Supartono onder de noemer 'MAKING ONESELF' een tweeluik rondom fotostudio’s in Oeganda en Zuid- en Zuidoost-Azië.
In ' Keep the Best of Your Life ' maken 7 Oegandese studiofotografen zichtbaar hoe de inwoners van Oeganda zichzelf zien en willen tonen; nu en in het verleden.
Kunstenaars uit Zuidoost-Azië zetten in ' Postcolonial Photo Studio ' op hun beurt de fotografietradities uit het koloniale verleden naar hun eigen hand.
Debat en lezingen
Noorderlicht en WAMS presenteren tijdens 'Data Rush' een cross-over programma waarin gereflecteerd wordt op ontwikkelingen in de virtuele wereld.
Op zondag 23 augustus vindt de aftrap plaats met een debat tussen kunstenaars en wetenschappers over de spanning tussen vrijheid en controle, privacy en surveillance. Het begint om 15.00 uur in de Oude Suikerfabriek en is gratis toegankelijk.
Vervolgens zullen op 3 zondagen experts uit het veld lezingen geven tijdens het festival.
Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen: www.noorderlicht.com