Viering Groningens Ontzet 2018

Foto: Publiek Domein

Groningen viert deze week het ontzet in 1672! De activiteiten rondom dit ontzet worden ook dit jaar weer georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Alle activiteiten, behalve de kermisattracties, zijn gratis toegankelijk.

Bommend Berend oftewel Gronings Ontzet is dé feestdag van en voor alle Groningers. Gelijktijdig met de markt vinden er drakenbootraces plaats in de naastgelegen Hoge der A en is er muziek en meer gezelligheid. In het gehele stadscentrum worden allerhande presentaties gehouden, georganiseerd door Volksvermaken Groningen.

De feestelijkheden zijn dinsdag gestart met de opening van de kermis op de Grote Markt en duurt tot en met maandag 28 augustus.

De komende twee dagen staan onder andere in het teken van het Bommen Berend Jeugdtheater, het NNO 28 Augustus Concert en als afsluiting van Groningens Ontzet op maandag 28 augustus groots vuurwerk. Hieronder een overzicht van de activiteiten.

Programma

Bommen Berend Jeugdtheater: binnenplaats Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het verhaal: Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo
verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich doorde aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, het Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest.

Het Bommen Berend Jeugdtheater is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

Optredens

  • Maandag 27 augustus om 14.00, 16.00 uur en 20.00 uur;
  • Dinsdag 28 augustus om 14.00 en 16.00 uur.

Toegang is gratis: aanmelden kan via: [email protected].

Mini expositie Verhalen van Groningens Ontzet op binnenplaats Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen

  • Maandag 27 augustus van 14.00 tot 20.00 uur
  • Dinsdag 28 augustus van 10.00 tot 17.00 uur

Op maandag 27 augustus vindt het NNO 28 Augustus Concert van 20.00 uur tot 21.15 uur plaats op de Ossenmarkt. Het concert is gratis toegankelijk.

Activiteiten Groningens Ontzet dinsdag 28 augustus

Waagplein

Rond de klok van 08.20 uur zijn er enkele plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die sinds 2017 op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot wordt het Grönnens Laid gezongen. Tevens is er de presentatie van de onlangs gevonden Bom uit 1672.

Om 09.00 uur luiden vervolgens de klokken van de Martinitoren. Groningen wordt wakker en viert feest!!

De traditionele paardenkeuring is van 9.30 uur tot 11.00 uur op de Ossenmarkt.

De jaarlijks terugkerende 28 Augustus Rede is van 11.30 uur tot 12.30 uur in het Academiegebouw op het Broerplein. Spreker is de heer Rob de Wijk. De toegang is gratis. Gastheer is de heer H. Alders.

In het Stadspark is van 8.45 uur tot 17.30 uur het Groningse concours hippique met deelname van ruim 200 paarden. Het is het oudste, nog bestaande hippische evenement in Nederland.

Kinderactiviteiten

Voor de jonge jeugd is van 14.00 uur tot 17.00 een Springkussenfestival op de Ossenmarkt

Voor de allerkleinste Groningers wordt het van 13.00 tot 16.30 uur weer reuzengezellig. Het kindercircus Santelli treedt open er is van alles te beleven aan de Reitemakersrijge. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee.

Ook zijn er aan de Kleine der A kinderactiviteiten van 13.00 uur tot 18.00 uur met Science shows. Vliegen met drones; er is van alles op ICT gebied te beleven.

Platen- en boekenmarkt en de Drakenbootraces

Op en langs de Hoge der A is de Platen- en boekenmarkt en de drakenbootraces. Van 11.00 tot 18.00 uur is traditioneel gezellig, de boeken en platenmarkt. De drakenbootraces is vanaf 13.00 uur. Ongeveer 20 teams strijden om de spreekwoordelijke eer.

Bommen Berend Festival

Van 13.30 tot 19.00 uur is er muziek op het Waagplein; verschillende bands treden op.

Het Weeva, Zuiderdiep: Groote Maaltijd

De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bal (gehaktbal) met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. Vrienden van Volksvermaken kunnen gratis genieten van deze maaltijd en tegen betaling kan iedereen van deze Groote Maaltijd met muzikale omlijsting genieten. Lekker eten onder genot van de muzikale klanken van zangeres Davine en genieten van een wijnproeverij. Ook in een 12-tal andere eetcafés in de binnenstad wordt de Groote Maaltijd gereserveerd. Tijd Van 16.72 tot 20.00 uur.

Op de Vismarkt is van 20.30 uur tot 21.45 uur de Rabenhaupt taptoe, al jaren een zeer succesvol vast item op “de achtentwintigste”. Prachtige muziek, enthousiaste muziekkorpsen en een mooie situering met schemering en een ondergaande zon. Deelnemende korpsen zijn: Drumfanfare Avanti Groningen, Show-and Marchingband Victory Den Haag, Show Harmonie OBK Rhenen en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden.

Het Harmonieorkest Patrimonium onder leiding van Jan Wijenberg geeft van 19.00 uur tot 20.00 uur voorafgaand aan de Rabenhaupt Taptoe, weer een fantastisch concert op de Westerhaven.

Spectaculair vuurwerk is de afsluiting van de viering van Groningens Ontzet in de Zuiderhaven van 22.35 tot 23.00 uur.

Waar is De Bom op dinsdag 28 augustus te zien (route onder voorbehoud)

De Bom wordt deze dag rondgereden in een authentieke kruiwagen en begeleid door re-enactors en de stadsarcheoloog, de heer Gert Kortekaas.

  • 08.20 – 08.45 uur Bij de ceremonie bij buste Carl von Rabenhaupt, Waagplein;
  • 09.00 – 12.00 uur De Bom wordt, met voorlezing, door re-enactors in een kruiwagen door de stad rondgereden en aan het publiek getoond;
  • Vanaf 13.45 uur Bij de Mini expositie, is tevens startpunt ontdekkingstocht ‘Verhaal Van Groningens Ontzet’, op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat;
  • 14.00 uur Tijdens de voorstelling Bommen Berend Jeugdtheater op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum;
  • 16.00 uur Tijdens de voorstelling Bommen Berend Jeugdtheater op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum – Aansluitend Route over Hoge en Kleine der Aa;
  • 16.72 uur Aanwezig bij de Groote Maaltijd bij Het Weeva aan het Zuiderdiep.

Voor meer informatie over het totale programma: www.volksvermakengroningen.nl of download de app ‘bommen berend’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen