Abel Tasman keert na 375 jaar terug naar Groningen

Portret van Abel Tasman, zijn vrouw en dochter c.1637 (detail).
Portret van Abel Tasman, zijn vrouw en dochter c.1637 (detail).
Foto: Groninger Museum

Abel Tasman keert na 375 jaar terug naar Groningen. Het Groninger Museum toont vanaf 21 juni het enige bekende portret van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman.

Het is 375 jaar geleden dat Tasman, afkomstig uit Lutjegast, het eiland ontdekte dat naar hem vernoemd is: Tasmanië. Het schilderij stamt uit 1637, toen Tasman al kapitein bij de VOC was, maar nog geen bekende ontdekkingsreiziger. Dankzij de National Gallery of Australia en National Library of Australia, de gemeente Grootegast en Singapore Airlines is het schilderij nu ’thuis’ in Groningen.

Het werk wordt vanouds toegeschreven aan schilder Jacob Gerritsz Cuyp (Dordrecht 1594 – ca 1651 Dordrecht). Het schilderij heeft een lange reis achter de rug en komt uit het land dat de ontdekkingsreiziger Tasman als een van de eerste in kaart heeft gebracht. Voor de eerste keer lenen de eigenaren, de National Gallery of Australia en National Library of Australia (Rex Nan Kivell collectie), beide in Canberra, het voor ruim een half jaar uit.

Abel Tasman

Abel Tasman keert dus – bij wijze van spreken – tijdelijk naar zijn geboorteprovincie terug. Hij werd in 1603 in Lutjegast (nu Gemeente Grootegast) geboren en werd zeeman. Hij nam dienst bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie en kreeg tweemaal het bevel over een ontdekkingsreis naar het toen nog onbekende Zuidland ofwel Australië. Op de eerste reis werd Nieuw Zeeland en het eiland dat later naar hem Tasmanië werd genoemd ontdekt.

De terugkeer van Abel Tasman is mogelijk dankzij Singapore Airlines en de Gemeente Grootegast. Singapore Airlines heeft het transport van het waardevolle schilderij en de begeleiding door een koerier uit Canberra voor zijn rekening genomen. De Gemeente Grootegast heeft het initiatief hiervoor genomen. Een delegatie uit Grootegast is vanaf Airport Groningen-Eelde (GRQ) via Kopenhagen met Singapore Airlines naar Australië gevlogen om – onder andere – het bruikleenverzoek aan de collega’s daar te overhandigen.

(Fotobijschrift: Jacob Gerritsz Cuyp, Portret van Abel Tasman, zijn vrouw en dochter c.1637 (detail), National Gallery of Australia, Canberra, olieverf op doek, 106.4 x 131.8 cm, National Gallery of Australia, Canberra en de National Library of Australia, Canberra, Rex Nan Kivell Collection).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen