Verhalencafé ‘Hoe voelt een Oeds?’ in Loppersum

Foto: © Heleen de Wit

Dinsdagvond 22 mei vindt het Verhalencafé ‘Hoe voelt een Oeds’ plaats in Ons Dorpshuis in Loppersum.

Bewoners weten vast wel of hun woning (boerderij, villa, herenhuis, burgerbehuizing, voormalige pastorie of meestershoes) is ontworpen door architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919), de architect die voor veel architectonische allure in Loppersum en wijde omtrek heeft gezorgd.

Samen met Stichting Berlagehuis Usquert en de Historische Vereniging Loppersum wil De Verhalen van Groningen vastleggen hoe het is, voelt, om in een ontwerp van Oeds de Leeuw Wieland te wonen en te leven, zeker nu dit prachtige historische erfgoed onder druk staat.

Iedereen die daar een beleving bij heeft en die wil delen, is uitgenodigd voor het Verhalencafé ‘Hoe voelt een Oeds?’ De verhalen worden gebruikt op de website van De Verhalen van Groningen en in de tentoonstelling over Oeds de Leeuw Wieland.

Horen, bespreken en aankaarten

Dat kunnen dus verhalen zijn van lang geleden, bijvoorbeel dat (over-) grootvader een pand heeft laten bouwen en het altijd in de familie is gebleven, maar ook verhalen over de sfeer en de beleving van zo’n Oeds-pand, toen en nu: ruim, hoog, mooie proporties.

Maar misschien ook: moeilijk te verwarmen, veel trappetjes, te groot. Waarom heeft de bewoner voor zo’n pand gekozen? Was dat een bewuste, esthetische of vooral een praktische keuze? En gaat het alleen om het pand zelf of speelt ook mee hoe en waar het staat, hoe het past in de omgeving en het landschap, hoe het de omgeving mede bepaalt?

En wat is het belang van Oeds voor het aanzicht van Loppersum? Maakt de eigen woning deel uit van het cultureel erfgoed van Groningen?

Over Oeds de Leeuw Wieland

De architect Oeds de Leeuw Wieland kwam oorspronkelijk uit het Friese Ureterp. Oeds was naast architect ook logementhouder en aannemer, in die tijd een normale combinatie.

In de jaren 1874 tot 1905 woonde hij met zijn gezin in het Hotel Gemeentehuis (nu de Lopster Kroon) en Hotel Spoorzicht. Later bewoonde het gezin verschillende burgerwoningen. Alle huizen waarin hij woonde, behalve Hotel Gemeentehuis, ontwierp Oeds zelf.

Het bouwkundig oeuvre van deze plattelandsarchitect is veelzijdig. Hij maakte gebruik van de in zijn tijd ‘actuele’ bouwstijlen. Zijn ontwerpen zijn eclectisch, waarbij vooral classicistische elementen werden toegepast. Verder kenmerkt zijn werk zich door uitbundige versieringen: erkers, hoektorentjes, balustrades en verschillend gekleurde bakstenen. Zijn oeuvre in Loppersum en omgeving omvat onder andere 36 boerderijen, 73 heren- en burgerhuizen, winkels en bakkerijen, 13 villa’s, 8 cafés en hotels, 8 pastorieën, 8 schoolgebouwen en een zuivelfabriek.

Oeds de Leeuw Wieland overleed op 7 mei 1919 te Loppersum aan de gevolgen van de Spaanse griep; zijn vrouw overleed een dag later.

Over het Verhalencafé

Het Verhalencafé vindt plaats op dinsdag 22 mei in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 21 in Loppersum. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur. Meepraten wordt op prijs gesteld maar alleen luisteren mag ook. De toegang is gratis. Graag van te voren aanmelden via een e-mail naar [email protected]

De verhalen worden gebruikt op www.deverhalenvangroningen.nl en in de tentoonstelling over Oeds die in juli en augustus te zien is in Loppersum.

De tentoonstelling over Oeds de Leeuw Wieland is te zien van juli tot en met augustus 2018 in het stationsgebouw van Loppersum met een annex in de schuur en het koetshuis van boerderij Oezingaweer aan de Zeerijperweg.

Verhalen van Groningen

De Verhalen van Groningen vertelt op een laagdrempelige manier verhalen over de cultuur en de geschiedenis van de provincie. Die verhalen maken we samen met inwoners en bezoekers van Groningen en met de (cultuur)historische organisaties in de provincie. We vertellen de verhalen online, maar ook met activiteiten op locatie. Kijk voor meer informatie op www.deverhalenvangroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen