Voorstelling Raffinage in Leegkerk

Foto: © GertJan Rodenboog

Zondagmiddag 25 maart organiseert het Orfeusplatform de voorstelling Raffinage in de middeleeuwse kerk van Leegkerk.

Muziek en poëzie

‘Dichter bij muziek, muziek bij de dichter’ is het motto van het Orfeusplatform. Muziek en poëzie zijn twee kunsten, maar openen nieuwe perspectieven wanneer ze gecombineerd worden. Het Orfeusplatform wil daarom een podium bieden aan dichters en musici om te onderzoeken of deze twee kunstgroepen elkaar iets te bieden hebben. Dit idee is ontwikkeld door oud-muziekbibliothecaris Olchert Hartholt.

Voorstelling Raffinage

De voorstelling Raffinage is gebaseerd op een gedichtencyclus over de suikerbiet uit de bundel ‘Grondstof’ van de dichter Atze van Wieren (1943). Van Wieren schrijft poëzie en proza. Zijn werk viel vaak in de prijzen. Zo won hij in 2002 de SNS-Literatuurprijs met een cyclus van zeven gedichten, waarvan het juryrapport zegt: ‘Zijn gedichten klinken robuust, hoe gevoelig zijn onderwerp ook is. Poëzie zonder opsmuk, scherp als een foto die de tijd heeft doorstaan.’

Accordeon en piano

Componist en toonkunstenaar Foleor van Steenbergen componeerde muziek voor accordeon en piano rondom de gedichten, in nauw overleg met de accordeonist Gertie Bruin en Van Wieren. Voorafgaand aan de suikerbietcyclus brengt Van Wieren zes gedichten die de vader-zoon relatie als thema hebben. Dit blokje gedichten wordt omspeeld door Gertie Bruin op accordeon.

Stilte

Stilte speelt deze middag ook een belangrijke rol. De stilte wordt gezocht in het woord, in de muziek en in de aanwezigen. Wat doet de stilte met ons? Wat klinkt er in de stilte? Na de pauze vindt er een gedachtewisseling plaats tussen publiek en uitvoerenden over het gebodene, onder leiding van musicus Brunhilde Kuijper.

De aanvangstijd is om 15.00 uur.

Entree: 10 euro. Kinderen tot 12 jaar: gratis.

Locatie

Kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen