Verhalencafé ‘Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren ’70 ?’

Foto: Persbureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Woensdag 21 februari staat een Verhalencafé, ‘Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren ’70?’ op het programma in het Groninger Forum, Locatie Lewenborg.

Lewenborg, waarvan de bouw in 1971 begon, moest een totaal andere wijk worden. Geen monotonie, kenmerkend voor nieuwbouwwijken uit de jaren ‘60, maar een fantasierijke, leefbare wijk. Met een bijna dorps karakter, veel groen, waarin het verkeer ondergeschikt was gemaakt aan het wonen en rekening gehouden werd met bewonerswensen.

Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren ’70? In deze inspraakarchitectuur?

De Verhalen van Groningen legt samen met Groninger Forum, locatie Lewenborg, bezoekerscentrum Wij Lewenborg en Wijkcentrum Het Dok de herinneringen vast. Iedereen die herinneringen heeft en die wil delen, is van harte uitgenodigd voor deze avond.

Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg verzorgt een inleiding. Als wethouder van onder andere Volkshuisvesting was hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van Lewenborg.

De verhalen zullen gebruikt worden op de website van De Verhalen van Groningen en in de tentoonstelling over Jan Sterenberg, de architect van Lewenborg, die van april tot en met juni 2018 te zien is in Museum Klooster Ter Apel.

Jan Sterenberg

Het architectenbureau van Jan Sterenberg uit Ter Apel tekende voor het ontwerp van Lewenborg. Dit bureau, destijds een van de grootste in Nederland, was niet alleen een begrip in Ter Apel en omstreken maar genoot ook landelijke bekendheid.

De tentoonstelling over Jan Sterenberg (1923-2000) met als titel ‘Context en Constructie’, is onderdeel van het project Noordelijke Architectenportretten van Stichting Berlagehuis Usquert, een serie tentoonstellingen over architecten uit Noord-Nederland.

Als architect liet Sterenberg in de periode 1956-1990 overal in Nederland zijn sporen na en was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van betere en goedkopere woningbouw. Begonnen als ontwerper van ruim opgezette bungalows in Ter Apel, groeide Sterenberg uit tot bouwer van grote woningbouwprojecten, inclusief de stedenbouwkundige planning daarvan. Het bureau profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60.

Sterenberg maakte naam met woonwijken in een sobere, functionele architectuur in Emmen (Emmermeer, Angelslo, Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer projecten in Lelystad, Zoetermeer, Zwolle (herinrichting binnenstad) en Den Bosch.

In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit door open te staan voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt.

In 1977 werd Sterenberg hoogleraar seriematige woningbouw aan de T.U. Delft, waar hij zelf ook gestudeerd had. Hij had deze positie, een nieuwe leerstoel, te danken aan het feit dat hij met onder meer de aanpak van de stadswijk Lewenborg landelijk indruk had gemaakt.

Na zijn pensionering heeft Sterenberg zich als voorzitter nog decennialang ingezet voor wat nu, mede dankzij hem, Museum Klooster Ter Apel is. De westvleugel naar ontwerp van de Deense architect Johannes Exner kwam er dankzij zijn bemoeienis. Het is daarom niet voor niets dat dit museum nu de eerste tentoonstelling over het werk van Jan Sterenberg herbergt.

Samenwerking

De verhalen van Groningen organiseert het verhalencafé in nauwe samenwerking met Groninger Forum, locatie Lewenborg, bezoekerscentrum Wij Lewenborg, Wijkcentrum Het Dok, GAVA, Stichting Berlagehuis Usquert, RUG en Museum Klooster Ter Apel.

Verhalencafé

De aanvang van het verhalencafé is woensdag 21 februari om 20.00 uur in Groninger Forum, locatie Lewenborg, Kajuit 4 in Groningen.

De toegang is gratis, maar wel graag aanmelden van te voren op [email protected] of bij de balie van de bibliotheek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen