Concert Vocaal Ensemble Cantatrix in de Der Aa-kerk in Groningen

Vocaal Ensemble Cantatrix.
Foto: Jacob de Vries

Vocaal Ensemble Cantatrix geeft zondag 28 januari een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Cantatrix brengt het spetterende koorwerk Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco. Het concert staat onder leiding van de Letse gastdirigente Krista Audere en wordt begeleid door Jan Bartlema op gitaar.

Spaanse dichter en toneelschrijver

De poëtische tekst is van de hand van Federico García Lorca (1898-1936). Een Spaanse dichter en toneelschrijver die door velen wordt gezien als de grootste die zijn land heeft voortgebracht. Hij was openlijk homoseksueel, maar mocht in zijn land niet zijn wie hij was.

Vanwege zijn liefde voor de armen en de kanslozen, zijn gevoel voor de smartelijke poëzie van hun leven, werd hij tijdens de Spaanse burgeroorlog gedood. Zijn boeken, waaronder Romancero Gitano, werden in het openbaar verbrand. Zijn graf is nooit gevonden. Lorca werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van Franco’s terreur en het dossier over zijn moord is tot op heden nog niet gesloten.

Componist Mario Castelnuovo-Tedesco

De componist is Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968). Ook hij heeft het niet gemakkelijk gehad. Castelnuovo-Tedesco kwam uit een joodse familie en vluchtte in 1933 na de Italiaanse rassenwet met zijn gezin naar Amerika. Daar kwam hij in Hollywood terecht, waar hij als componist van filmmuziek werd aangesteld. Bij grote filmstudio’s werkte hij aan partituren van ruim tweehonderd films. Vaak werd zijn naam vanwege zijn joodse afkomst niet vermeld.

Kaartverkoop à 18 euro (incl. koffie/thee en een programmaboekje) en meer informatie: www.cantatrix.nl

De aanvang is om 15.30 uur

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen